joi, 7 octombrie 2010

Un francez de la Dacia

Francezul Jeromen Olive, cel care conduce Dacia, spune pentru Gândul că ”românii au un sentiment de inferioritate, când, de fapt, ar trebui să țină capul sus”. Sunt cu totul de acord cu dânsul, chiar dacă este francez. Dânsul mai spune că ar trebui să se investească în infrastructură și, ca să vedeți, și cu asta sunt de acord! Articolul îl puteți citi aici..

Deci, pe scurt fiindcă am de citit destul de mult: renunțați la aderarea la euro, lăsați cursul leului să fie decis de piață, cu speranța că se va deprecia, și băgați urgent toți bani care sunt și care-i puteți împrumuta în spitale, școli și infrastructrură. Atunci când sectorul privat nu are curajul, guvernul trebuie să meargă înainte și să arate drumul. Liberalii pot să abereze în continuare despre un guvern cât mai neimplicat, dar ei uită că modelul lor funcționează doar atunci când participanții pieței sunt egali. Ceea ce nu este cazul acum.

Ah da, ar mai fii o chestie: având în vedere că inflația este peste 7,5 %, și având în vedere cât de incapabili sunt privatiștii să coboare prețurile la nivelul cumpărătorilor, ar trebui implementat, cel puțin în unele domenii, un preț maxim. Din câte am înțeles, sunt oameni care mai degrabă nu vând decât să coboare prețul, iar asta este o problemă destul de mare care nu poate fi rezolvată pe cale naturală într-un timp rezonabil. Să nu uităm că sunt vieți la mijloc aici.

Bine, am putea face ce spun arhiliberalii, am putea sta cu mâinile în jeb, făcându-ne că nu vedem că oamenii n-au ce mânca și să credem în continuare în acel zeu cu numele ”piața liberă”. Parcă aud: Poftim? Mori de foame? Ne pare rău, dar zeul nostru, marele ”Piața Liberă”, spune că trebuie să mori de foame, de fapt, ar trebui să fii mândru că ești ales să fii sacrificat. Cică este o schimbare structurală. Să lași oameni să mori de foame doar pentru că ți-e mai importantă o ideologie nu este o schimbare structurală, este pur și simplu cretinism similar cu cel din Coreea de Nord.

Dacă cumva credeți că sunt socialist, sau că simpatizez cu stânga, înseamnă că n-ați înțeles nimic și vă pierdeți vremea citind blogul meu. Vă invit politicos să nu mai treceți pe aici și-mi cer scuze că v-am tocat timpul degeaba. Nu sunt sclavul ideologiilor politice, așa că îmi permit să scriu ceea ce cred că funcționează, indiferent dacă este de stânga sau de dreapta.

Eu îmi imaginez societatea română în 2020 un pic altfel decât liberalii, cei care se închină în fața altarului pieței liberă. Îmi imaginez că-n anul 2020 nu primesc mesaje în lanț pe messenger care îmi cer bani pentru tratamentul medical unui copil deoarece în 2020, spitalele din România au grije de toți și nu doar de cei cu o anumită putere financiară. În 2020, în România, există empatie pentru cei care n-au, sau care nu pot, și posibilități și respect pentru cei care vor să facă ceva. Nimeni nu mai spune ”asta este”, nimeni nu mai acceptă să i se ceară șpagă pentru un serviciu pe care deja a fost plătit prin plata impozitelelor. Mai sunt și altele, dar nu prea am timp să scriu pe blog...

Voi cum vedeți România voastră în 2020?


B.

2 comentarii:

Alexandru Zaharia spunea...

romania din 2020 sper sa o vad din... alta tara. nu-i asa ca se vede altfel tara "de-afara"? parca jegul e mai estompat, implicarea emotionala mai nuantata, politicienii romani sunt si ei niste "animale sociale", dar mai mult asa, simbolic.

nu stiu cum o sa fie RO in 2020 (s-ar putea sa fie un no man's land daca o sa continuie luptele intre partide si bugetari / guvern). si eu cred ca romanii nu pot si nu stiu cum sa funtioneze intr-o piata auto reglementata. da, la nivelul teoriei, suna bine: ion vinde mere cu cat vrea, vasile vinde tuica tot asa, dar amandoi se uita la tarabele din stanga si dreapta lor sa vada preturile "vecinilor". la noi, tiganul1 si tiganul2 cumpara merele lui ion si tuica lui vasile si le vand la ce pret vor ei. si daca apare cumva vreun gheorghe prin piata care vinde sub pretul lor, ii dau ei "piata libera" pe spinare...

si eu cred "statul interventionist" li se potriveste mai bine romanilor. nu-ti ascund ca si solutia "regele Carol" ar fi una buna, dar de unde mai scoti unul ca Hohenzollern?

Bogdan Dobondi spunea...

Tocmai am terminat o lucrare despre tările din Europa lor si de despre tranzitia lor de la totalitarism la capitalism. Una dintre concluziile mele este că trecerea de la un sistem la altul peste noapte nu este usor si poate nici cel mai bun mod de a introduce democratie si piata liberă. Însă nu știu alt mod de a face tranziția...