joi, 23 aprilie 2009

Nu doar in Romania

Am citit azi in ziarele din Suedia ca judecatorul care le-a dat inchisoare celor de la Piratebay (site-ul de torente) a fost implicat in cateva organizatii pentru protectia intereselor detinatorilor drepturiilor de autor (copywriters). Se mai si zice ca judecatorul este prieten cu unul dintre avocatii celor care au procesat impotriva celor de la Piratbay.

Smecheri de gen Videanu (si altii) se intampla si la case mai mari, chiar daca pe aici se fac cu mult mai multa subtilitate. Pe mine, insa, nu ma mira de loc. Daca privesti dincolo de fatada civilizata suedeza poti vedea o tara rigida, condusa de oameni cu o putere foarte bine anchorata si care dicteaza totul.

In Suedia exista o lege cu numele Ipred. Aceasta lege incrimineaza pe toti care scot filme sau muzica de pe net. Fara exceptie! Adica, daca tu scoti un film poti sa te alegi cu dosar penal. Nu glumesc; aceasta lege se aplica si daca ai scos un singur film! N-am nimica cu autori de produse si servicii intelectuale, dar consider ca spatiul personal este sfant si calculatorul face parte din spatiu personal. Ipred permite mult prea multa supraveghere pentru gustul meu. Azi muzica sau filme - maine opinii politice care nu sunt "potrivite"? Cine decide pana unde, ce si cat? Cine-i supravegheaza pe cei care ne supravegheaza pe noi? Este o cale foarte periculoasa si numai justitia suedeza ar fi putut sa se lasa manipulata de industria de divertisment si sa porneasca pe aceasta cale orweleneasca.

Oameni scot filme sau muzica de pe net pentru ca le vor si pentru ca pot. Dar nu numai! Este la fel de mult o manifestatie impotriva preturilor filmelor si CD-urilor din magazine. Nu consumatorul a gresit aici. Industria este taxata fiindca a umflat preturile fara nici-un motiv. Imi aduc aminte cand sau lansat CD-urile; unul dintre argumentele pentru a introduce CD-uri a fost ca vor fi mai ieftine decat LP-urile. Dar ceea ce sa intamplat a fost fix invers - muzica si filme au devenit mai scumpe. Doar casele de discuri au profitat de faptul ca este mai ieftin sa produci un CD decat un LP. Consumatori platesc mai mult iar artisti castiga cam la fel de mult. Si acuma tot noi consumatori suntem de vina cand ne exercitam drepturile de consumator acordate de sistemul capitalistic (dreptul de a alege o solutie mai ieftina)? Conform teoria fundamentala al economiei o abatare de pret de la ce se considera normal se autoreguleaza. Asta sa intamplat si se va intampla in continuare. Daca nu Piratebay atunci altcineva. Este frumos sa privesti capitalismul cand functioneaza asa cum trebuie.

Sunt de acord ca intr-un fel, sa scoti filme sau muzica de pe net este furt; eu as plati pentru filme sau muzica, dar nu preturile care sunt cerute azi. Piratebay nu este hotie - este o miscare de consumatori care protesteaza pentru ca au fost mintiti si furati ani de zile. Cu ce drept poate industria de show-biz sa ne faca pe toti hoti? Pentru ca au mai multi bani si ca atare o posibilitate mai mare de a influentea politicienii? Traiasca revolutia de informatii!

Am si alte ganduri despre sistemul suedez. Este un sistem destul de dictatoric si nu ma mira de loc ca Suedia a fost aleasa de industria show-biz ca scena luptei impotriva site-urilor de torente. Sa nu ma intelegeti gresit. Suedia este una dintre cele mai dezvoltate democratii din lume. Doar ca uneori se manifesta un sentiment "tiranesc", cu ajutorul unei mentalitati de turma comparabila doar cu cea din China, Iran sau Coreea de Nord. Daca ceva este "politically corect", cei cu o opinie diferita sunt vazuti ca o abatare de la "Adevar" si ca niste ciudatenii care trebuie izolate, ignorate sau ridiculizate. Dar bineinteles - esti izolat, ignorat si ridiculizat cu bun simt. Daca ai locuit in Romania nici macar nu iti dai seama ca esti izolat, ignorat sau ridiculizat. Ti se pare doar ca scandinavii sunt mai tacuti si rezervati - cica asta este firea lor. Si nu conteaza daca Adevarul este o tampenie sau nu. Mai jos gasiti un exemplu:

In discutii cu prieteni, de multe ori am manifestat o opinie impotriva sistemului suedez cu impozite foarte mari (sau cel putin asa de mari). Reactia prietenilor mei, care evident aveau opinia Adevarata/Corecta (socialdemocrata), era mereu: "Ce, tu vrei ca oameni sa moara de foame pe strazi?" Multa vreme asta a fost opinia publica; mai bine platesc impozite si mai mari decat sa avem oameni pe strazi care mor de foame sau care dorm sub poduri. Insa, in 1998 daca nu ma insel, Socialdemocratii au castigat alegerile cu sloganul - "daca castigam alegerile marim impozitele"! Mona Sahlin zicea ca este cool sa platesti impozite (cand o sa auzim un politician roman cu acest slogan?). Daca erai ca mine, care se intreba de ce nu functioneaza sistemul, de ce ne merge din ce in ce mai prost desi platim din ce in ce mai mult, erai vazut ca un om care vroia ca altii sa moara de foame sub poduri. Adica, eu eram un om rau fiindca nu am acceptat Adevarul general. Nu zic ca eu aveam dreptate, va asigur ca niciodata nu am sustinut idei care intentioneaza sa forteze oameni sa doarma sub poduri; dar ei, ceilalti cu impozitele, aveau neaparat dreptate?

Intr-adevar, idea socialdemocratilor este foarte romantica si intentia foarte adimirabila - daca ar functiona. Din pacate au uitat sa mentioneze ca maresc si cozile la spital, segregarea imigrantilor, diferenta intre cei care sunt dependenti de stat si cei care se pot descurca fara ajutor social sau ca sistemul educational a devenit din ce in ce mai prost. DA, se sta la coada ca sa ajungi la o radiografie in cazul ca nu esti pe moarte. Si ma credeti daca va spun ca am predat matematica elevilor din clasa 9 intr-o scoala aici in Eskilstuna? Da - eu! Pentru cei care nu ma cunosc - nu am nici macar o fractiune din pregatirea necesara pentru a preda matematica la elevi de 14 ani. De aia sunt de parerea ca este o mare tragedie ca Mona Sahlin conduce socialdemocratia suedeza in momentul de fata. Doamne fereste daca ar castiga urmatoarele alegeri. Este foarte frig iarna in Suedia ori cat de cool am fi ca platim impozite mai mari.

Totusi, opinia generala sa schimbat spre dreapta in ultimii ani. Problema suedezilor a fost ca multa vreme n-au inteles ca sistemul care l-au format a avut succes fiindca aparatul de productie suedez a fost intact dupa al doilea razboi mondial. Nu pentru ca sistemul ar fi superior ca ideologie. Au putut reconstrui Europa cu banii americaniilor (ajutorul-Marshall) si ca atare sau imbogatit si au castigat un avans de 15-20 de ani fata de tarile care au ales sa-si scrifice viata luptandu-se impotriva lui Hitler si indirect pentru cetatenii suedezi - fapt care multi uita azi. Iar acum, acel sistem - in care multi ani munca era doar optionala - este depasit de tarile cu sisteme care premiaza entrepeneur-ship-ul.

Suedia arata bine si miroase bine, dar este semi-putreda sub fatada civilizata. Poate vi se pare ca exagerez, dar am vrut sa scriu si despre o alta Suedia decat cea descrisa in Romania. Sunt probleme si in Suedia, dar in acelas timp, sunt si unele avantaje, iar de avantaje am tot scris. Din pacate multi romani cred ca aici totul este miere si aur. Nu exista o tara perfecta sau una deplorabila. Toate tarile au sarmul lor.

Sunt mai civilizati suedeizii? Femeile fumeaza pe strada (nu se considera urat), marea majoritatea, femeie si barbat, scuipa pe strada (se considera urat dar aproape toti o fac) iar scena culturala este infinit mai saraca aici decat in alte tari - Romania inclusa. Suedezul rareori tipa si cred ca multi romani confunda acest lucru cu civilizatie.

Dar si aici este acasa pentru mine - nu numai in Romania. Va mirati ca blog-ul meu se numeste "Viata mea in strainatate"?

B.

P.S Pe langa faptul ca nu scriu foarte corect in limba romana, nu pot sa fiu acuzat ca ma tin de subiect atunci cand scriu.... D.S

3 comentarii:

salmi spunea...

Hmmm, ai cumva dreptate...sigur ca eu am stat infinit mai putin aici decat tine si infinit mai putin decat am stat in Ro. De fapt la noi polii sunt inversati: eu am crescut in Ro si tu aici. E normal sa le vezi mult mai profund greselile si partile negative.
Insa pentru mine, cea care a locuit 35 de ani in Ro, aici e infinit mai bine. Din multe puncte de vedere.

Insa si ei recunosc ca neparticiparea la razboaie de 200 de ani i-au mentinut si propulsat fata de alte tari. Chiar zilele trecute am vorbit la scoala la Stiinte Sociale despre asta, profa si colegii mei suedezi au inceput discutia si erau perfect constienti de acest lucru.

Sistemul de sanatate e la fel in toate tarile Occidentale si de peste Oceane(SUA, Australia). Peste tot se sta la cozi la del de mari pentru controale de specialitate...nu e un lucru pozitiv desigur. Insa nu ti-as dori sa cunosti sistemul romanesc de sanatate. Din pacate eu il stiu si dinauntru si din afara...;((.

Si da, nici o tara nu este perfecta, dar depinde mult de experienta personala ca sa te faca sa pui in balanta lucrurile pozitive si cele negative.

In tot cazul, postul mi-a placut. Am vrut doar sa subliniez faptul cu nu e miere nicaieri. Peste tot sunt oameni si oameni...

salmi spunea...

Revin, ca am uitat de invatamant...eu aici am gasit muuult mai multe lucruri pozitive decat in invatamantul romanesc. Inclusiv stilul profesorilor de a se purta cu elevii...eu am fost timorata, mai sunt si acum in fata profesorilor si vb aceea, am o varsta! De unde crezi ca mi se trage?
Fata cea mare a facut clasele primare in Ro...e jale! Asa ma bucur ca am scapat de invatamantul romanesc...
Da, nasol ca ai predat la elevi de cl.9-a, profesorii trebuie sa aiba nu numai cunostinte de specialitate dar si de psiho-pedagogie...dar daca citeste cineva din Ro isi imagineaza cine s tie ce nivel de mate...insa aici e muuuult ma jos decat in Ro. Cl.9-a nu e liceu, e gimnaziu, ultimul an. Nu stiu exact ce ai predat tu, banuiesc ca nu integrale, serii matematice si mai stiu eu ce lucruri complicate...

Fata mea termina acum cl.6-a...nu poti compara ce matematica a facut ea anul acesta si ce matematica fac copiii din Ro. Eu am manualele de a 5-a si a 6-a din Ro, dar nici macar materia de a 5-a n-au facut-o toata inca aici...abia au inceput ecuatiile de gr.1 pe cand in Ro fac ecuatii de gr.2, nu mai spun de geometrie. Plus multe alte materii super incarcate in Ro, copilul care vrea note bune, ca sa intre la un liceu bun, nu mai are timp de joaca, sport, nimic. Stiu din povestile prietenelor mele care au copii de varsta fetei mele.
Pentru ca suedezul pregateste copiii sa stie sa se descurce. Romanul ca sa ii incurce...termina o scoala si nu stiu nimic.
Suedezul nu vrea sa-i faca genii pe toti, geniile se cern oricum. Daca ai vedea ce "scoliti" ies acum in Ro de pe bancile liceului...crede-ma ca mai bine invata aici la un nivel mai jos, dar are copilul timp de joaca, de sport, de vacante.
Chiar imi spunea mama ca a citit o statistica referitoare la cat sunt de fericiti copiii din diferite tari. Suedia era pe locul 2 dupa Danemarca. Romania era pe locul 25.

salmi spunea...

:)) Ti-a fost dor de mine?
Am googalit putin si am gasit articolul de care vorbeam. Am gresit, era vorba de Olanda in locul Danemarcei.
Aici e articolul:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5616730-cei-mai-fericiti-copii-din-europa-traiesc-olanda-romania-coada-clasamentului.htm
Citeste neaparat toate comentariile, sunt interesante. Sunt si cateva referitoare la Suedia. Si pro si contra...ca despre toate tarile de altfel...