joi, 26 august 2010

Franță și rromii

Povestea cu romii din România în Franța a fost menționtă și în ziarele din Suedia. În ziarul DN putem citii că premierul francez, Francois Fillon, a scris o scrisoare către președintele comisiei europene, José Manuel Baroso, în care cere măsuri drastice asupra României. Premierul francez vrea ca UE să oblige România să folosească o parte din cei 4 miliarde de euro pentru integrarea rromilor.


Am atâtea puncte de vedere legat de acest subiect încât aș putea să scriu o zi întreagă. De mult am spus că România trebuie să-și asume responsabilitatea pentru toți cetățenii săi, nu doar cei care au bani, sau care votează cu cine trebuie.

Solicitarea domnului Fillon este destul de amuzantă; adică România pierde fonduri europene pentru că nu s-au făcut proiecte calumea; de ce crede dl Fillon că ar există vreun interes la București pentru a rezolva această problemă? Dacă românul n-are putința de a face proiecte pentru îmbunătățirea infrastructurii, gândul ca românul să facă proiecte pentru integrarea rromiilor devine instant utopic.

Acuma Franța este criticată - așa cum și România a fost criticată - pentru felul în care gestionează o problemă legată de un grup etnic. Cei care critică au dreptate, bineînțeles, o țară democratică nu poate judeca un grup etnic. Justiția trebuie să fie aplicată la fiecare caz aparte. Eu am însă câteva întrebari pentru cei care critică Franța; nu vi se pare ciudat că oriunde în toate țările unde rromii sau stabilit, rezultatul a fost același? Chiar este atât de simplu că noi toți suntem niște rasiști? Sau poate au și rromi o anumită responsabilitate pentru situația lor?

Și este fain să fii român în Suedia și să citești doar știri precum această știre despre România în presa de aici. Așa se întâmplă când toți, sau o mare majoritate, spun ”asta este” și nu fac nimica.

sursă: DN.se

B.

Un comentariu:

Mircea Vladut spunea...

1. Sa mai scrii articole despre problema tiganilor, mie mi se par interesante.
2. Cred ca cei care critica tarile ca Franta, Italia - nu au avut probleme asemanatoare. Bineinteles ca si cei care critica Romania pentru probleme etnice nu cunosc problema cu adevarat. Cel mai usor e sa critici, dar asta nu e o masura, nu e ceva constructiv. Daca nu sunt de acord cu asta, ca sa faca ceva constructiv cu adevarat, daca ei cred cu adevarat in principiile pe care le sustin, sa-i ia la ei in tara, nu? Sa arate lumii si cum se aplica niste principii, nu foloseste la nimic daca doar le sustii.
3. Pe de o parte ai dreptate, nu e corect sa judeci un grup etnic, cu toate ca toti avem tendinta asta. Asta s-a intamplat in Italia, cand au fost acuzati toti romanii ca sunt tigani.