luni, 16 august 2010

Franța - tot mai criticată la nivel internațional

Putem citi pe mediafax.ro că Franța este din ce-n ce mai criticată la nivel internațional pentru decizia de-a evacua tabarele de romi, care, mulți dintre ei, provin din România și Bulgaria.

Această problemă nu este nouă și nu cred că există o soluție ușoară. Pe de o parte există societatea cu legile sale iar pe cealaltă parte există un grup de oameni cărora identitate este că sunt cei reșpinsi de societate. Bineînțeles că drepturile omului trebuie să-i încludă pe toți oamenii din toate etnile. Pentru mine, acest lucru nici măcar nu se discută.

Eu chiar nu cred că Franța merită să fie criticată deoarece sunt convins că evacuarea taberelor nu este prima încercare de a rezolva o situație urâtă. Sunt destul de convins că mai degrabă este ultima soluție, una pe care au încercat-o s-o evite daca se putea. Și din câte vedem, se pare că nu s-a putut.

Problema rămâne însă, și n-o putem nega printr-un discurs corect din punct de vedere politic, că ”ei”, comunitatea de romi, este în mare parte o comunitate închisă. Sunt conștient că această stare de ”noi și ei” a fost provocată de ”noi”, pe vremuri, însă ”ei” și-au dezvoltat obiceiuri, tradiții și o gândire pentru a putea supraviețui în condițiile dictate de ”noi”. Așa a fost mai de mult însă acum nu mai este chiar așa.

Într-adevăr, toleranță taberei ”noi”, din care fac parte și eu, mai lasă uneori de dorit. Dar nu pot scăpa de gândul că mulți dintre ”ei” nu vor să se integreze. Unele evenimente pe care le-am observat în România această vară mi-au întărit ipoteză cum că ”ei” nu vor să facă parte din societate.

Să vă dau un exemplu: am fost la o masă festivă undeva la țară la vreo 30 de km de Cernavodă. Când ne-am întors la Cernavodă, am trecut printr-un cartier care mi s-a spus, atunci când am văzut un foc de tabără pe trotuar (!),  că este un cartier ”țigănesc”.

Credeam că am locuit suficient de mult timp în România pentru a le vedea pe toate, însă în clipa-n care am văzut acel foc de tabără urban am rămas uimit; acum când mă gândesc din nou la acea scenă devin un pic trist pentru că știu că putem mai mult.

În Suedia, romii au toate șansele să-și păstreze tradițiile și-n același timp să trăiască o viață în harmonie cu restul societății. Poate, sau nu, mai mult ca sigur trebuie și ”ei” să facă compromise, la fel cum toți trebuie să le fac, doar asta înseamnă civilizație. Și totuși, compromisurile nu se-ntâmplă nici în Suedia, nici în Franța, nici în România și eu mă-ntreb de ce.

Trebuie neapărat să faci un foc de tabără pe trotuar, sau poate este un aspect al culturii care poate fi schimbat? Chiar este un compromis prea mare pentru ”ei”? Iar ”noi”, chiar trebuie neapărat să judecăm persoana pentru etnia sa? Poate, dacă tot ne credem civilizați, ar trebui să acceptăm și noi oameni cu o cultură diferită.

Nu vă pot oferi nici un răspuns, așa că vă las pe voi să-ncercați să dați un răspuns. Vă rog însă frumos, dacă postați un comentar, să lăsați xenofobia și să discutăm despre cauze cât se poate de politico-ștințifice.

B.

6 comentarii:

Dana spunea...

Nu am in mine nici cea mai mica doza de rasism. Cei care ma cunosc stiu asta... Chiar si asa, ma incearca totusi o oarecare satisfactie rautacioasa cand vad astfel de stiri. Acum cativa ani toata Europa ne condamna pentru modul in care tratam etnia rroma. Apoi, incepand cu Italia, unde unii dintre conationali si-ai cam facut de cap, si continuand cu alte tari, acum toata Europa vrea sa scape de ei. Pai cum vine asta, draga Uniune?

Mircea Vladut spunea...

1. De acord cu Dana.
2. Daca compromisurile nu sunt realizate in nici o tara, atunci de ce ne reproseaza toti doar noua, romanilor, asta? Daca la noi sunt mai multi ca in alta parte, asta este pentru ca s-au simtit mai bine la noi si s-au stabilit mai multi aici. In decursul istoriei am fost mai primitori si mai intelegatori si mai civilizati decat criticii nostri.
3. Cand toleranta e doar o prejudecata, asa cum e in toata lumea (doar un concept fara fond, sustinut pentru ca "da bine la mase" si creeaza o imagine pozitiva), cum pot exista compromisuri? Sunt priviti in toata Europa precum nativii americani in America: simpatici, diferiti, interesanti, dar e bine sa traiasca in rezervatii! Asta cred ca e motivul real al lipsei compromisurilor, lipsa adevaratei tolerante. Toleranta nu inseamna un pachet de legi, inseamna un mod de a gandi si de a simti, de a accepta alta cultura la nivel de individ si nu de legi. Atat!
4. Daca tot ne invata civilizatul occident sa fim toleranti, sa-i ia pe toti la ei acasa si sa nu-i mai trimita inapoi, ca sa nu mai aiba motive de critica. Este dreptul de libera circulatie al oricarui cetatean european, nu?

Bogdan Dobondi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Bogdan Dobondi spunea...

În mare sunt de acord cu amândoi, însă cred că sunt și alte lucruri demne de menționat, dedesubturi care a adus la această situație.

De ce ”ei” sunt așa cum sunt? De exemplu, în Suedia, sunt mult mai tolerați decât în alte țări din uniune și totuși, voința la compromise din partea lor pare să fie zero.

Ce credeți despre următoarea teorie; cultura lor s-a dezvoltat din cauza intoleranței noastre. Acum, identitea lor, în care sunt născuți, este atât de puternică încât multi nu sunt dispuși la compromise.

Nu cred în a arata cu degetul; nici spre noi și nici spre ei. S-a ajuns la această situație, cred eu, fiindcă în ambele tabere sunt oameni care, prin definiție, nu sunt perfecți.

Întrebarea rămâne însă; cum se poate rezolva problema?

Apropo; cum se spune? Compromise sau compromisuri?

Mircea Vladut spunea...

Ei sunt alta nationalitate, ca provenienta, deci au venit cu alt bagaj cultural. Apoi nu inteleg de ce sa renunte la cultura lor pentru a adopta o alta cultura? Cultura lor e bazata pe principii pe care occidentul le respinge. Principiile si stilul lor au generat legi proprii, diferite de ale occidentalilor; poti sa le ceri sa respecte legile tarii de adoptie, dar nu poti sa le ceri sa creada in ele sau sa traiasca precum occidentalii, ori noi asta le cerem: sa fie europeni. Le permitem sa aiba dansuri proprii, muzica proprie etc., dar incercam sa-i transformam in "noi", neacceptandu-i cu adevarat asa cum sunt. De ce sa se transforme ei in altceva decat ceea ce sunt? Nici nativii americani nu au acceptat sa traiasca in orase si sa renunte la stilul lor de viata in natura (de aceea au fost exterminati de colonistii europeni).
Toleranta la nivel de legi nu e o toleranta adevarata. Europenii nu au dat dovada de toleranta adevarata niciodata. Ceea ce nu e ca ei e considerat necivilizat. Toti ceilalti sunt considerati niste barbari.
Poate ar trebui sa facem si noi, romanii, la fel ca tiganii. Sa ramanem romani.

Anonim spunea...

Compromisuri. :)