marți, 3 august 2010

WR 22

imagine: ESO

O imagine splendidă de la ESO Wide Field Imager. În mijlocul imaginii puteți vedea steaua WR 22 care se află la aproximativ 5000 de anilumină de noi. Chiar dacă distanță este mare, steaua poate fi văzută cu ochiul liber de pământ fiindcă este mare și foarte luminoasă. În gândul meu, atunci când mă uit la imagine, există însă întrebarea; ce-i dincolo de WR 22?

sursă: sciencedaily.com

B.

5 comentarii:

Anonim spunea...

ce-i dincolo de WR 22 ?????.....

Bogdan Dobondi spunea...

Daaa...ce face graba din om...:D Ms

Mircea Vladut spunea...

5000 de ani lumina nu inseamna nimic pentru mine. La fel ca 10000, ca 1000000 de ani lumina, si la fel cu un singur an lumina. Ordinul asta de marime intrece capacitatea mea de imaginatie.
Deci, eu nu stiu exact ce este pana la WR22. Am in fata doar niste poze si niste teorii. Care pot fi adevarate sau false. Intotdeauna apare o teorie noua care demonstreaza ca teoriile vechi nu mai sunt bune. Cred ca asta nu se va termina niciodata, oricat patrundem in interiorul lucrurilor, descoperim lucruri noi.

Bogdan Dobondi spunea...

Pai, grosimea galaxiei noastre este aproximativ 1000 anilumină.

8 minute durează pentru ca lumina de la soare să ajungă la noi.

Cu alte cuvinte: este foarte departe. Imaginea este o imagine. Așa arată acolo. Teorile incearcă să explice ce vedem în imagini.

Eu, pe de altă parte, mereu m-am gândit ce este dincolo de steaua la care mă uit. Tind să cred că este o slăbiciune al caracterului meu...

Mircea Vladut spunea...

Nu asta am vrut sa spun. Logic inteleg si imi imaginez, dar nu pot constientiza asemenea distante, nu am cu ce sa le compar din viata mea de zi cu zi. Nu pot sa-mi imaginez o distanta in care lumina face 8 minute ca s-o parcurga!
Cred ca e ca limita de viteza din Univers: asa cum viteza luminii nu poate fi depasita, tot asa si capacitatea de constientizare a omului are limita ei! Daca eu m-as deplasa cu viteza luminii, as intelege diferenta dintre 8 ani lumina si 1000 ani lumina, asa cum inteleg diferenta dintre 8 km si 1000 km.
Ca sa ma exprim pe intelesul tau, matematic: limita raportului dintre 8 km si 8 ani lumina este egala cu limita raportului dintre 8 km si 1000 ani lumina si este egala cu limita oricarui raport as face intre un munar de kilometri si un numar de ani lumina! Este zero! Asta pot eu sa constientizez! Diferentele dintre distantele parcurse de mine cu piciorul, masina, trenul sau avionul sunt infinit mai mici decat distantele din Univers, de aceea capacitatea mea de a "simti" distantele din Univers este 0. Nu am un termen de comparatie cunoscut cu adevarat.