marți, 28 februarie 2012

Distanță tot mai mare

Americanii strâng cureaua. Președintele Obama a anunțat agenția spațiala americană, NASA, că programul Marte, în care scopul este explorarea posibilitățiilor de a duce astronauți pe planeta Marte, va suferi tăieri de buget.

NASA avea planifacate două misiuni către Marte în 2016 și în 2018, iar acum se pare că șansa este 50% că doar cea din 2018 se va realiza. Un fapt divers este că Marte se va afla la distanța minimă de Tera în 2018, ceva ce se întâmplă o dată la 15 ani, iar o misiune atunci ar fi mai ieftină decât mai târziu.

Eu personal nu știu ce să zic. Americanii, și nu doar ei, au nevoie de responsabilitate fiscală și atunci este normal că și NASA ar avea de suferit. Însă totuși îmi pare rău fiindcă spațiul este provocarea maximală pentru omenire. Suntem șapte miliarde de oameni și această cifră va crește în continuare. În curând, peste vreo generație sau două poate, exploaterea resurselor din spațiu ar putea să fie esențială pentru omenire. Însă acum, citind articolul despre NASA și tăierile de buget, realizez că distanță până la Marte este tot mai mare.

Dar imediat e primăvară; sfârșit de februarie este special și din acest punct de vedere.

Mai multe despre NASA puteți citi aici: physorg.com

Niciun comentariu: