marți, 7 februarie 2012

Marea beție generală

Am prieteni care mai întreabă despre România, iar printre altele am fost întrebat care este sportul național. Răspunsul meu a fost fotbal, chiar dacă acum, scriind acest articol, îmi dau seama că s-ar putea să fie altul. În fine, atunci când am fost întrebat am răspuns că fotbalul este sportul național. Așa, și?

Păi...

...dacă cineva m-ar întreba azi, răspunsul ar fi altul. Cu stupoare observ cum oamenii din țara în care m-am născut fac, iarăși, aceeași greșeală. Lumea sărbătorește plecarea unui priministru de parcă cel care urmează o să le bage bani în buzunar. Știți ce a spus Einstein că sunt oamenii care fac același lucruri și se așteaptă alte rezultate? A spus că doar idioții fac asta...

Eu nu spun că lumea în România sunt idioți deoarece nu este adevărat.

Dar nu pot decât să observ cum lumea din România continuă să creadă că schimbarea guvernului este soluția, cum crede că o singură persoană ar avea capacitatea să scoată țara din mociârlă. Între timp se parchează haotic în orașele din România; lumea nu respectă nici-o lege rutieră. Și ce dacă-i roșu? Dacă eu vreau să trec uliță, trec și ăialalți...de ei mi se rupe! La serviciu, dacă se poate se chiulește cât mai mult fiindcă și așa românul consideră că este plătit prost. În școli, cadrele didactice se luptă împotriva unei generații inspirată de Facebook, Daniela Crudu sau orice șmecher cu lanț și merțan de mâna nșpea importat din Germania.



Nici nu mai zic de restul deșeurilor umane care mai figurează prin media și umple paharul intelectual al tuturor româniilor. Dar nu zic că românul este idiot fiindcă știu că nu este adevărat. 

Lipsa de responsabilitate fiecăruia dintre participanții a societății române pentru ceea ce are chiar in față este absolută în România. Toată lumea vede problemele dimineața în oglindă insă nimeni nu-și asumă responsabilitatea pentru a face parte din soluție. Românul se revoltă și vrea taxe și impozite cât mai mici, dar, totodată, vrea și mărirea salarilor la bugetari, mai multe autostrăzi, mai multe drumuri, pensii mai mari și ce-ar mai fi. Drumuri să se construiască, școli și spitaluri să fie imbunătățite, dar nu pe bani mei, da? Dar vreau să le utilizez cât vreau, cum vreau și când vreau. Asta-i culmea; n-aș zice culmea pentru idioți, pentru că nu pot zice că românul este un idiot căci nu-i; știu pentru că am locuit în România.

Divizia în care joacă România este cea a Greciei și, de ce nu, Lituaniei. Grecia refuză să facă ceea ce este absolut necesar pentru economia națională, dar dureros pentru cetățeni, iar pentru asta țara are doar de suferit pe termen lung. Adică și următoarea generație, adică copiii, vor avea de suferit. (Sunt sigur că este un i prea mult sau prea puțin aici...) Lituania este la fel de afectată de criză precum România dar a luat măsuri similare cu cele luate de guvernul român din ultimii 2-3 ani, iar acum Lituania este pe creștere din nou. Grecia? Va dura cel puțin 10 ani până economia elenă va fi pe creștere din nou. De ce? Pentru că suficient de mulți greci vor pomană.

Dar românul nu vrea Lituania. Pe străzi se scandează, indirect și foarte inconștient ce-i drept, că se vrea Grecia? De ce? Pentru că noțiunea de sacrificiu pe termen scurt pentru a căștiga pe termen lung are mai puțin susținători printre români decât noțiunea că extratereștri au ajuns de mult pe pământ și că au infiltrat diferite guverne. Dar nu vreau să spun că românii sunt idioți, fiindcă pur și simplu nu este adevărat.

Acum lumea din stradă sărbătorește că priministrul a fost schimbat. De ce se bucură lumea atât de tare? S-a schimbat situația financiară din Europa? A plecat Boc și hop țop acum economia României o să crească și de mâine toată lumea o să aibă un loc de muncă? Lumea din stradă sărbătorește pentru că în mintea lor, cel care urmează poate o să le bage bani în buzunar. Problemele structurale ale țării, dacă cinevă are tupeu să le pomenească, sunt văzute ca un simplu zvon lansat de americani/evrei/masoni/Elvis/Bilderberghii, sau cine ar mai fii, pentru a-i ”face” pe români. Și românii nu se lasă ”făcuți” de nimeni, căci nu-s idioți.

Aud pe străzi și citesc pe forumuri de pe internet despre cum schimbarea guvernului de la sine v-a rezolva totul. La fel cum s-a auzit la toate alegerile de la lovitura de stat din 1989 și până-n prezent. Deci, nimic nou în România; se fac aproximativ aceleași chestii și se dorește rezultate diferite. Dar nu pot zice că românii sunt idioți fiindcă sunt absolut convins că nu este așa.

Nu știu ce să spun despre români în general căci nu poți generaliza. Știu însă ce să răspund data viitoare când sunt întrebat despre sportul național.

E îmbătarea cu apă rece...

Niciun comentariu: