vineri, 24 februarie 2012

Einstein e valabil în continuare

Vă aduceți aminte de acea știre în care o echipă de fizicieni au declarat că au măsurat particole călătorind cu o viteză puțin mai mare decât viteza luminii, ceea ce conform teoriile lui Einstein, că sunt două care reglează relativitatea, este interzis? Se pare că un cablu ar fi putut să nu fi funcționat așa cum trebuie, rezultând într-o descoperire eronată.

Ceea ce lumea în general și jurnaliști în special trebuie să înțeleagă este că atunci când echipa de la CERN au anunțat vestea, NU au spus sub nici-o formă că au reșit să-l contrazică pe Einstein. Au anunțat că au primit rezultate neașteptate și, fiindcă ei și-au verificat aparatele folosite în experiment, insă fără să găsească sursa greșelii, au rugat comunitatea științifică să-i ajute să controleze rezultatul.

Jurnaliștii din întreaga lume au preluat această știre și au transformat-o în altceva. Acum văd cum aceeași jurnaliști își vor bate joc de acea echipă de fizicieni. Foarte puțini oameni dinafara comunitatea științifică înțeleg că în știință, rezultatele sunt secundare și metodologia este primară. Știu oameni care spun că cred în știință și când stau de vorbă cu ei, aflu că de fapt cred în rezultatele științifice. Nici un om de știință serios nu crede în rezultate ci în metodologie și este o diferență atât de mare; chiar prea mare pentru a fii predată la facultățiile de jurnalism.

Iată un articol despre acest subiect: physorg.com

B.

Niciun comentariu: