marți, 21 februarie 2012

Roșia Montana

Sunt împotriva gold digger-ilor? Sau sunt pentru exploatarea zonei?

În nordul Suediei există o companie cu numele LKAB. Această companie are câteva mine și câteva mii de angajați, ceea ce practic înseamnă că menține populată zona de nord al Suediei. Ei, eu chiar am fost pe acolo. Am văzut cu ochii mei cum stau treburile și vreți să știți ceva? E curat. Lumea nu este întoxicată cu cianură, sau cu nici-o altă substanță chimică sau biologică, iar pentru cei curioși LKAB organizează tururi ghidate în mină.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că sunt pentru proiectul Roșia Montana? Așa-i că asta credeți? Într-o țară cu scenă mediatică al căreia orizont de atenție este următoarea râgâitură USL-istă, Vanhelistă sau Antenistă sunt sigur că m-ați condamnat deja, însă dacă vă gândiți bine, tot ce am spus este că se poate extrage minerale din pământ fără să distrugi natura și viețiile oamenilor din preajma minei. Proiectul Roșia Montana, chiar dacă lorzii forței întunecate, canadienii în cazul ăsta, scot banii din țara și-i duc altundeva, tot poate creea unele avantaje financiare pentru România și pentru poporul român. În general, marele nevoi ale României sunt investiții, locuri de muncă și, nu-n ultimul rând, de politicieni competenți. Însă. Ce știe fiecare individ din România cu certitudine?

Știe că politicienii au integritatea bietelor fete nevoite să pătrundă centurile orașelor din România pentru pâine. Știe că cei care vor câștiga cel mai mulți bani, după canadieni bineînțeles, sunt politicienii și funcționarii publici are s-au ocupat de proiectului. Diferența dintre ei și tragediile de pe oricare centură din oricare oraș din România este doar venitul pe oră. Stârnesc antipatie? Săracul de mine că n-o să fiu pe placul unora.

Bun, dar asta ce înseamnă? Că sunt pentru împotriva proiectului? Sau m-am îmbracat și eu în negru, demachiat coarnele și alăturat partea întunecată? Sincer, dacă Roșia Montana era în Laponia și politicienii împreună cu funcționarii care se ocupă de proiect ar fi fost suedezi, n-aș avea nimic împotrivă pentru că știam că oameni compentenți se ocupă de proiect. Da, cei de la Roșia Montana sunt lupi și este natura lor să facă profit oricare ar fi consecința, insă doar un idiot poate învinui lupul pentru că-și face treaba de lup. Problema și totodată motivul pentru care sunt împotriva proiectului este că politicienii și funcționarii care s-au ocupat de aprobarea proiectului sunt coruptibilii noștri aleși pseudo-democratic cu mici, bere și manele.

Și știm cu toții că ai noștrii cu siguranță au aranjat proiectul în așa fel încât să asigure distrugerea maximală a naturii, ca victimile umane să fie maximul posibil iar profitul poporului român minimul posibil. În România condusă de la București așa a fost și așa este. Sunteți liberi să înterpretați propoziția precedentă exact așa cum doriți.

Așa că eu spun nu proiectului Roșia Montana. Spune-o și tu.

B.

Niciun comentariu: