joi, 12 ianuarie 2012

1+1=3 adevărul presei centrale

Să nu mă înțelegeți greșit, căci dintr-o anumită perspectivă le dau dreptate, însă nu mă pot abține să comentez prostia din presa națională. Iată un titlu (link), de pe ProSport;

”Analiză ProSport: Bucureștiul reprezintă 25% din sportul românesc! Rezultate dezastruoase în restul țării.”

Deci, iată o lecție de matematică pentru așa-zișii jurnaliști din capitală (e destul de complicată așa că faceți-vă timp și încărcați-vă cu acea răbdare fără sfârșit care vă caracterizează):

Imaginați-vă o pizza. Înainte de a fii mâncată este întreagă, da? În lumea dinafara rai-ului pe pământ, modelul după care toate orașele și societățiile ar trebui clădite, București, o pizza întreagă este echivalent cu 100%. Dacă o tăiem în patru bucăți egale putem calcula 100/4, ceea ce este egal cu 25 (v-am dat răspunsul direct fiindcă deși răbdarea voastră este nelimitată, n-are sens s-o irosim degeaba), ceea ce înseamnă că 100% /4=25%, ceea ce reprezintă cifra publicată de boi, pardon, voi.

Iată alte chestii șmechere pe care le poți face cu matematică. Există ceva ce se numește minus. Acest ceva îți dă răspunsul la întrebări de genul: ”Dacă am 10 cd-uri cu manele și dau una la polițistul care a venit că a sunat vecinii și s-au plâns că ascult manele la volum maxim la ora 03.00 dimineața, pentru ca acesta să fie mai înțelegător, atunci câte mai am?” Aplicat la procente minusul se poate folosi la fel. Cool, nu? Haideți dragi mimători de jurnaliști să vedem ce se întâmplă dacă aplicăm această operațiune matematică pe rezultatele voastre.

Deci, din pizza aceea împărțită în patru bucăți cu aceeași mărime, voi mâncați o bucată ascultându-l pe Gigi spunăndu-vă cum să mai împrăștiați excremente peste restul populației, ceea ce din punct de vedere moral nu reprezintă o problemă pentru majoritatea jurnaliștiilor din capitală căci, așa cum știm cu toții, restul nu e în București. Acum vă întreb, câte bucate au mai rămas? Haideți că nu-i greu; patru bucăți, ați păpat o bucață, așa că din acea pizză a mai rămas...trei bucăți. Faceți acum următul exercițiu intelectual: comparați mărimea pizzei ce a rămas nemâncată cu acea bucată pe care tocmai ați păpat-o. E mai mare pizza de pe masă decât din burtică, nu-i așa? Concluzii?

O concluzie ar putea fi că din observația voastră cu pizza s-ar putea spune că ceea ce a rămas, adică 100%-25%=75% este mai mare decât 25%. Sau ca să înțelegeți și voi de la redacție, o bucată din acea piză este mai puțin decât trei bucăți. Sau dacă vreți; dacă acele 25% ar dispărea, marea majoritate tot ar fi rămas.

Dacă vi-e greu cu pizza, puteți încerca același exercițiu dar cu acele CD-uri cu manele... 

Acuma aplicați la fotbal de exemplu; câte trofee au câștigat cele mai tari și bine conduse echipe din întregul univers, Steaua, Dinamo și Rapid în ultimii ani? Câte au câștigat țăranii din provincie? Dacă rezultatele sunt dezastruoase în restul țării, atunci cum să le numim pe cele din București, de unde din păcate România este condusă?

Dacă sportul românesc este în declin, iar totodată condus din București, această oază culturală și plină de bun simț din deșertul cu nemele Tera, atunci ce am putea spune? Care ar fi concluziile?

Niciun comentariu: