duminică, 8 ianuarie 2012

Idei lipsite de logică

Sunt zile în care găsesc o mulțime de lucruri demne de menționat pe acest blog, dar mai sunt și zile precum ieri și azi în care nu se întâmplă absolut nimic.

Azi, sau ieri, nu mai știu sigur, partidul socialist din Suedia și-a ales un nou lider cu numele Jonas nu mai știu cum. Numele nu este important deoarece numele partidului pe care-l conduce spune tot ce am nevoie despre dânsul. Dar eu sunt...eu și ca atare, fiind eu, nu mă pot abține, așa că în loc să-mi văd de matematica mea, că tot am examen cu X mare vineri, așă că mi-a venit să citesc discursului de acceptarea rezultatelor alegerilor din partid. Cele care l-a făcut lider pe Jonas și nu mai știu cum...

Dl tovarăș Jonas a vorbit mult despre o societate în care egalitatea este importantă; egalitatea între bărbat și femeie, între bogat și sărac, dreptul tuturor la un servici și așa mai departe. Chestii care și restul partidelor le vor, dacă stai să te gândești.

Apoi a mai dat vina cotei de șomaj a suediei pe priministru Fredrik Reinfeldt și a impus ca toți din partid care au funcții politice trebuie să doneze la partid toată suma ce depășește aproximativ 27 500 de coroane (vreo 3000 de euro) din venitul lor lunar. Să țineți cont de faptul că un parlamentar câștigă aproximativ 6000 de euro lunar...

Asta este. Politicieni sunt politicieni cam peste tot. Și în Suedia se găsesc politicieni care încearcă să-nvinuiască o singură persoană pentru soarta unei țări, ceea ce implicit înseamnă c-ar există un singur om care să scoată o țară dintr-o criză.

Ceea ce este una dintre cele mai nefericite idei ale omenirii.

La fel ca alte ideologi utopiste, precum libertarianism, socialismul este lipsit de orice logică și plin de contradicții. Domnul Jonas vorbește despre colaborare, că doar asta-nseamnă socialism, dar găsește motive și soluții individuale. Unde-i logica?

B.

Niciun comentariu: