miercuri, 4 ianuarie 2012

Care-i de fapt problema Iran-ului?

Uniunea Europeană se alătură Statelor Unite în embargo-ul petrolului iranian, ceea ce va scădea veniturile moșiilor din Tehran considerabil.

Acuma poate mulți gândesc că și așa Iran-ul se descurcă fiindcă poate vinde la chinezi și la ruși. Problema este că SUA este cea mai mare piață de comercializare a produselor chinezești ceea ce mă face să cred că nici chinezii nu vor ajuta Iranul. Am citit undeva că chinezii și-au înjumătățit comanda lunară de petrol, ceeea ce cu siguranță nu le convine iranieniilor.

Foarte bine. La mai multe. Iranul este țara care destabilizează întregul orient mijlociu. Ei il susțin pe președintele Siriei care a vărsat un considerabil volum de sânge cetățenesc pentru a rămâne la putere. Iran-ul finanțează Hamas și Hizbollah, două organizații care au doar de pierdut dacă este pace. Multe dintre atentatele din Irak sunt concepute în Iran. Nu este în interesul Teheran-ului ca Irak-ul să fie reconstruit. De ce?

Pentru că petrol există și-n Irak.

Apoi mai este și povestea interminabilă cu programul nuclear din Iran. Toate țările care au centrale nucleară colaborează. Doar Iranul nu. Trebuie să ne întrebăm de cu nu vor să colaboreze cu IAEA, care nu le interzice producerea energiei nucleară, dacă doar asta vor?

Guvernul Iranian un mare pericol pentru lume. Repet; guvernul Iranian și nu populația din Iran. Mă bucur de ultimele măsuri care au fost luate împotriva lor.

Iată o analiză mult mai bună pe reuters.com

B.

Niciun comentariu: