Am inceput sa citesc cartea, "No logo", scrisa de Naomi Klein. Este o carte despre globarizarea si miscarea impotriva acestui fenomen. Inca n-am citit foarte mult din ea, fiindca doar azi am inceput, dar aveam deja o opinie legata de acest subiect si inainte sa cumpar aceasta carte.
Care este opinia mea? Cititi mai departe...
Nimenui, nici mie, nu le place sa auda despre muncitorii maltratati din tarile mai putin dezvoltate, care sunt folositi pe post de sclavi in diferite fabrici, unde produc produsele pe care noi in vest le cumparam. Nimeni nu este de acord ca oameni sa munceasca 16 ore pe zi pentru un salariu de 2 dollari pe zi. Nici-un om normal din vest nu-si doreste asa ceva pentru altcineva si marea majoritate sunt impotriva exploatarea copiilor ca mana de munca ieftina.
Problema este ca omul din vest, omul normal din clasa mijlocie, consumatorul sfant care invarte roata economica a planetei, nu vrea sa plateasca 500 euro pentru o pereche de adidasi sau pentru niste jeansi de un brand oarecare. Cam asa de mari ar fi preturile daca productia bunurilor se facea in tari unde costul de productie este mult mai mare decat in de exemplu Asia sau Africa.
Corporatiile globale, care-i exploateaza pe cei saraci din lumea a trea, nu fac altceva decat sa satisfaca dorintele celor doua grupuri de oameni din care se alcatuiesc participantii la comert - vanzatorul si cumparatorul. Responsabilitatea sociala costa bani; nici actionarii si nici consumatorii nu vor sa plateasca din propriul buzunar. Asta este realitatea, iar pentru a rezolva o problema este bine sa incepi de la realitate si nu de la o ideologie romantica. Nimeni nu vrea sa auda despre conditiile mizerabile din fabriciile obscure din tariile saraci si bineinteles ca vor sa ajute; atata timp cat nu-i costa nici-un ban, toti ar fi de acord sa ajute cu ce pot.
Pentru ca sa functioneze comertul, este nevoie ca vanzatorii (companiile cu tot cu actionari) si cumparatorii (printre altii tu si eu) sa fie multumiti. Primii vor sa castige cat mai mult si cei din urma vor sa plateasca cat mai putin. Atata timp cat aceste doua lucruri sunt fundamentele pe care se bazeaza comertul si crearea valorilor fundamentale a economiei, atunci este greu de scapat de sclaverie.
Daca ne uitam cinic la acest fenomen, realizam foarte repede ca nu este nimica nou. Toate civilizatile a fost contruite cu o mana de munca foarte ieftina, daca nu chiar gratuita. Americanii, precum si romanii, si si alte civilizatii vechi precum Maya, Inca si Egiptul faraoniilor au avut sclavi, adica acces la mana de munca aproape gratuita. Din pacate ceea ce face IBM, NIKE si multe alte conglomerate multinationale nu este ceva ce nu faceau si romanii acum vreo 2000 de ani sau americanii in urma cu 150-200 de ani - se folosesc de sclavi pentru a maximiza profiturile si pentru a deveni mai puternici cat mai rapid. Mai puternici? Pai, in 1997 din cele 100 cele mai marii economii, 51 erau companii, care nu raspund la nimeni decat actionarilor sai. 51 din cele 100 cele mai mari economi sunt interesati la binele minoritatii si nu a majoritatii.
Nu-mi place, si desi nu sunt socialist, comunist sau "de stanga" in politica, chiar nu pot sa fiu de acord cu aceste lucruri. Ce putem face? Participarea la demonstratii impotriva globalizarii este usor si are un aer de romantism revolutionar care, probabil, satisface dorinta unora de a se identifica cu Che Guevarra, cu Trotskij sau poate cu parintii lor, care acum 30-40 de ani demonstrau impotriva razboiului din Vietnam. Dar care ar fi alternativa? Ai platii 500 euro pentru o pereche de jeansi de un brand oarecare, sau o pereche de adidasi de la NIKE?
Lupta este asadar intre constiinta consumatorului si dorinta de a avea lucruri care le da un anumit status. Consumatorii, daca sunt intrebati, chiar nu vor ca acei copii sa sufere in fabrici; doamne fereste, copii ar trebui sa mearga la scoala, nu? Dar toti oamenii isi doresc sa fie acceptati in societatea in care traiesc, asa ca isi cumpara jeansii si adidasii pentru a putea dobandi si ei de acel status care li s-a promis in tot felul de reclame.
Si cand platesc mancarea la McDonalds, dupa o zi lunga prin magazine, ofaindu-se ca sunt nevoiti sa umble atata pentru a gasi ceva de marimea lor, mai lasa si ei un leu lui Ronald McDonald ca si compenzatie si pentru a se impaca cu propria constiinta. Daca stai si te gandesti, ipocrizia occidentala nu are nici o masura.
Am sa scriu mai mult despre carte dupa ce am citit-o si vom vedea daca aceasta carte imi va schimba opinia sau daca ma face si mai cinic.
B.
P.S Probabil am o groaza de greseli in aceasta postare. Iertati-ma. Este 02.14. Sunt mort de oboseala si cred ca am recitit articoul de 100 de ori. D.S
2 comentarii:
Nu stiu daca greselile tale de ortografie sunt cauzate de oboseala sau de faptul ca stai de multi ani in strainatate. Oricum sunt impardonabile: "ofaindu-se, copii ar trebui(copiii cu 3 de i), a putea dobandi si ei de acel status care li s-a promis, care nu raspund la nimeni, etc". Continutul e pertinent, dar forma e jenanta. Nu o lua ca pe ceva personal, Marius Dora, Tg. Mures
@ Marius Nu o iau ca ceva personal. Din contra, chiar vreau sa te multumesc. Eu aleg sa scriu in romana, desi sunt constient ca sunt la nivelul unui copil de 10 ani. Din pacate, tu esti primul care spune ceea ce stiu si eu - ca am nevoie de meditatii. De multa vreme am cautat pe cineva care sa ma ajute si sa ma invete sa scriu cum trebuie in romana, dar timp de 3 ani, cat am locuit in Romania, nimeni n-a fost interesat. Din acest motiv apreciez foarte mult ca ai scris ce ai scris in comentar si iti multumesc foarte mult. Apreciez oameni care spun adevarul, sa stii. Iar greselile in aceasta postare au fost inevitabile, deoarece am incercat sa scriu ceva despre un subiect mai comlex decat ce am facut azi sau alte chestii mai banale. Nu pot invata daca nu gresesc si daca nimeni nu-mi pune unde gresesc. Asa ca multumesc inca o data si sper ca mai intri si mai comentezi.
Trimiteți un comentariu