joi, 3 iunie 2010

În numele echilibrului

Am tot vomitat pe jurnaliști în ultimele zile, și bine am făcut zic eu, dar în numele echilibrului aș vrea să scriu și ceva pozitiv, cel puțin despre unii dintre ei. Nu regret nici-un cuvânt scris însă ceea ce este nasol și inevitabil atunci când generalizezi este că-i bagi pe cei care sunt meseriași, care au integritate sau cel puțin vor să-și clădească carieră respectând unele valori morale, în aceeași cratiță cu cei prostituați. Vi-l prezint așadar pe dl Maciej Zaremba, jurnalist la cotidianul suedez Dagens Nyheter.

Am dat de dânsul citind un articol de-a lui despre cum unele firme suedeze, mână în mână cu sindicatele și autoritățiile locale își bat joc de emigranți. Dl Maciej a scris despre un bosniac care a fost rupt psihic de șeful său. Omul a fost nevoit să lucreze când zicea șeful său, ceea ce putea să fie oricând și tot timpul, și era plătit pentru doar 4 ore pe zi. Am citit articolul cu mare atenție și dânsul a scris într-un mod în care arată clar că-și respectă cititorul. O caracteristică din ce în ce mai rară printre jurnaliști. În Suedia se mai găsește, în România, singurul care știu că este așa este dl Cătălin Tolontan de la GSP, însă cu dânsul nu-s convins sută la sută. În fine, înapoi la dl Maciej.

Mi-a plăcut foarte mult cum dânsul a scris la începutul articolului că el personal NU este obiectiv, că ține cu săracul bosniac despre care a scris, apoi a continuat în articol se sublinieze de fiecare dată când a scris ceva subiectiv, adică ceva ce se baza pe cuvântul victimei. Asta este să-ți respecți meseria în primul rând și cititorul în al doilea.

Dânsul a contiuat seria de articole care arată că organele de stat din Suedia, țara care se laudă de corectitudinea sa, țara al căreia populație se consideră cei mai evoluați oameni de pe fața pământului, își închid ochii la cazuri unde alte țări protejază cetățenii. Azi a fost publicat un articol despre cum se procedează în Franța, unde, dacă șeful tău își bate joc de tine - se numește harcèlement moral - poate fi condamnat la închisoare.

Pentru cei care citesc acest blog și n-au fost niciodată în Suedia; să știți că suedezii de regulă se consideră mai civilizați decât francezii. De multe ori am auzit comentări de gen "păi, așa este în țări mai puțin civilizate din sud" atunci când țărani francezi plini de spume au ieșit în stradă se protesteze. Uitațivă însă cum ceva ce este fapt penal într-o țară de nespălați, Franța, este perfect legal în cetatea moralității și a civilizației de pe Tera - Suedia. Suedezul nu călătorește pentru a învăța despre alte culturi; călătorește pentru a vedea soarele sau pentru ca să caute confirmări că raiul într-adevăr se află pe această peninsulă. Da, generalizez bineînțeles, dar dacă n-ați înțeles asta până acum, vă recomand un bar de manele pe str Lipscani, langă banca naționala, cu bere ieftină și mititei făcuți din ceva carne obscură. Cred că încă tot acolo sunt...

Și ceea ce este și mai interesant este că atunci când suedezii într-adevăr ies în stradă, o fac pentru ca să arate solidaritate conducătoriilor din Gaza, Hamas; conducători despotici care își chinuie propriul popor, de altfel un popor care depinde de cele 100 de camioane de ajutoare trimise zilnic de Israel.

Așa că pălăria jos pentru un meseriaș - dl Maciej Zaremba.

B.

Niciun comentariu: