miercuri, 17 noiembrie 2010

Cum poți scoate ceva din existență la propriu

Ați văzut acele episoade în Star Trek în care kligonii atacau cu nave care erau camuflate, nefiind vizibile cu ochiul liber? Cu ceva vreme în urmă, o echipă de la Imperial College of London condusa de profesorul Sir John Pendry a arătat că se pot folosi metamateriale pentru a face obiecte invizibile. Acum, o altă echipă condusă de profesorul Martin McCall, tot de la Imperial College of London, a arătat că matematic se pot camufla și evenimente. Asta ar însemnă că mantaua care ascunde evenimentul este spațiutimpul insuși! Dar cum?

În mod normal razele de lumină, atunci când intră într-un obiect decelerează. Cu ajutorul metamaterialelor se pot manipula razele de lumină, cel puțin teoretic, astfel încât unele să decelereze și altele să accelereze.

Priviți imaginea din stânga; cu ajutorul metamaterialului razele de lumină înainte unui eveniment sunt decelerate iar cele de după eveniment sunt accelerate așa că pentru un observator, ochiul din imagine, înseamnă că evenimentul n-a avut loc. Practic, evenimentul a fost scos din existență pentru observator.

Iată un exemplu menit să clarifice acest fenomen: gândiți-vă o trecere de pietoni de pe o stradă foarte aglomerată. Fenomenul descris de cei de la Imperial College of London este echivalent cu decelerarea mașinilor care sunt înaintea trecerii și accelerarea celor situate pe trecere sau dincolo de această, creând așadar o gaură în fluxul de trafic pentru cel care dorește să treacă. Cei care conduc nu observă însă nimic.

Am doar două cuvinte pentru această descoperire: Foarte tare!


imagine: Imperial College of London
sursă: physorg.com

2 comentarii:

Anonim spunea...

-vizibile de doua ori
-se pot camufla si evenimente (ca-s mai multe)
-inaintea unui eveniment sunt decelerate iar cele de dupa eveniment...
-evenimentul a fost scos din existenta pentru observator (fara articol hotarat)
-situate pe trecere sau dincolo de aceasta (ca sa eviti repetitia)

Bogdan Dobondi spunea...

Multumesc frumos! :D