vineri, 5 noiembrie 2010

O nație de proști înving cancerul?

Putea să fie un articol frumos despre doi cercetători de origine română care au descoperit ceva foarte important în lupta împotriva cancerului (știrea este veche, știu) însă rămân cu-n gust amar, același gust pe care l-am avut și atunci când s-a anunțat că lui Hertha Muller i se va acorda premiul Nobel de literatură. Însă nu va fi un articol frumos.

Citieam, din plictiseală, comentarile făcute la articolul din Gândul despre cei doi cercetători români, dr Nicolae Ghinea și dr Aurelian Radu și realizez că marea majoritatea comentarilor condamnă România. Văd cu tristețe că-n loc să se bucure că nu este așa cum le place să creadă, că de fapt nu suntem o nație de retardați, de proști, o majoritate aleg să spună că vai doamne, cei doi cercetători nu mai sunt români.

Întrebarea mea este; de ce ține românul atât la identitatea de victimă? Că să poată să fie milog? Și să nu-mi dați argumente precum uită-te cum arată în România, sau privește ce politicieni avem, fiindcă situația din România, o mare parte din ea cel puțin, ține de această mantră. Li-e frică românilor că dacă nu au scuza că suntem o nație de proști nu vor mai putea spune ”asta este”?

De ce ține românul neapărat la identitatea de victimă? Să vă spun de ce, cel puțin ceea ce cred eu; este mai comod, da, comod, să zici că nu se poate. Dacă cineva propune ceva și tu zici că nu se poate, singurul lucru pe care tu ai de făcut pentru a dovedi că ai dreptate este să faci nimica! Nu, nu se poate la noi și apoi stăm la semințe și un șpriț și ne bucurăm că ce? Că am avut dreptate? Această mentalitate este ceea care a dus țară în pragul haosului, nu politicienii sau maimuțele fardate din media. Ei doar profită...

Așadar se întâmplă, că deobicei când vine vorba de poporul român, că doi cercetători care și-au făcut toată pregatirea în România, iar unul chiar la UBB din Cluj, ceea ce mă face pe mine și mai mândru că sunt clujean, că oriunde în lume aș fi, Clujul este locul unde m-am născut, să nu mai fie considerați români atunci când descoperă ceva ce ar putea salva viața la milioane de oameni.

Și dacă descoperirea asta duce la un medicament împotriva cancerului, atunci ce mai ziceți? Ce o să mai bârfiți dacă cancerul a fost învins de doi români, cu întreaga pregătire lor făcută în România? Ce scuze o să mai aveți pentru a nu face nimică din motivul că și așa suntem ”o nație de proști”. Ce explicații o să mai găsiți pentru a nu face nimica?

surse: Gândul 1, Gândul 2, sciencedaily.com

Niciun comentariu: