joi, 27 ianuarie 2011

Azi prin lumea mea

Cafea, știri și ghitara lui Knopfler; cam așa-mi incep zilele mai nou. N-o să vă obosesc cu Knopfler fiindcă știu că poate nu-i pe gustul tuturor, iar știrile sunt cam aceleași: în domeniul ștințific se fac tot felul de descoperiri, unele mai fantastice decât altele. În Suedia se discută dacă este corect din punct de vedere politic să folosești cuvântul ”islamism” atunci când se vorbește despre terorism, iar în România cântecul ”jos guvernul” sună în continuare în presa, la televizor, la radio etc etc...

Începem așadar cu domeniul ștințific. Pe physorg.com găsim o mulțime de articole interesante, printre altele un articol (link) despre cum o echipă de chimiști au reușit să facă un mix de acid citric de la portocale, o proteină și aur. Se pare că această soluție poate absorba lumina solară și s-ar putea folosi ca o sursă de energie ”verde”. Alții au descoperit că toate organismele au același ceas metabolic și că ritmul de 24 de ore, dacă este intrerupt, poate provoca multe probleme de sănătate (link către articol).

În parlamentul suedez, Riksdagen cum se numește, a avut loc ieri o dezbatare despre terorism. Jimmy Åkesson, președintele partidului de extremă dreapta, consideră că terorismul musulman este cel mai mare pericol pentru societatea suedeză, iar politicienii din celălalte partide sunt mai echilibrați și consideră că nu este bine să etichetăm toți musulmanii ca teroriști deoarece din cei 400 000 de musulmani doar 100 000 sunt religioși și restul,  aproximativ 300 000, provin din țări musulmane dar sunt ateiști. Mai multe amănunte puteți găsi pe svd.se și dn.se. Eu personal cred că ambele tabere exagerează; Åkesson încearcă să bage toți musulmanii în aceeași oală și ceilalți politcieni nu-și dau seama că problema există și că este mai mare decât cred ei (dar mai mică decât spune Åkesson).

În presa din România, pe lângă faptul că guvernul este de vină pentru toate, adică vremea, economia, educația, pana de la roata din față stânga care a provocat întârzierea cuiva la serviciu, aflăm că a murit deputatul Liana Dumitrescu. Dânsa avea doar 38 de ani și a suferit de o boală cerebrală rară. Condoleanțe familiei sale și tuturor apropiaților.

B.

Niciun comentariu: