vineri, 21 ianuarie 2011

De ce să fie aderată România la spațiul Schengen?

Foarte mult spațiu din media este ocupat de politicieni români care cer ca România să fie aderată la spațiul Schengen. De ce? Ce a făcut România ultimii 5 ani pentru a se apropia de restul europei?


A scăzut corpuția? S-a modernizat statul? Procesul lui Monica Ridzi încă n-a început. Becali se judecă în continuare pentru fapte de corupție și se pare că totul se amână până la nesfârșit. Mai sunt și multe alte exemple. Justiția română este la fel ca și acum n ani. Nimic nu este reformat, modernizat și îmbunătățit așa că vă întreb din nou; de ce să fie aderată România la spațiul Schengen?

Din păcate românii sunt văzuți ca sursa problemelor în unele țări precum Italia, Spania, Franța etc. De unde iese fum trebuie să fie și ceva foc, nu? Nu cred că reputația româniilor prin Europa este inventată din senin, chiar dacă marea majoritatea româniilor nu se încadrează-n stereotipurile francezilor, italienile sau spaniolilor.

Dar chiar credeați că se poate merge în alte țări pentru a profita de faptul că acele țări sunt mai civilizate fără consecințe, fără nici-o reacție de la ”fraieri”? Doar pentru că în România poți să faci ce vrei dacă ai bani și pile nu înseamnă ca asta merge și în restul Europei. Chiar credeați că totul se poate rezolva cu vorbe și fără nici o faptă reală? Chiar credeați că se pune valoare pe o clanță mare și conținut zero în Europa civilizată?

Chiar credeați că scandalurile din politică interna nu sunt observate și în străinate? Într-o țară civilizată moțiuniile de cenzură sunt extrem de rare, poate una într-un deceniu. Suedia, de exemplu, a avut una de când m-am mutat aici. Adică una în aproape 30 de ani! România a avut două doar anul trecut!! Mai rău decât în unele țări bananiere!!! Chiar credeați că restul Europei vrea să aibă de a face cu niște scandalagii infantili care se compoartă mai necivilizat decât unele țări din lumea a treia, cu un neam care nu știe să colaboreze nici măcar atunci când este criză? Vă amintesc că România, în plină criză, era fără un guvern oficial o perioadă de, cât?, două luni. Jalnic este cuvântul adecvat!!

Nu. România nu merită să intre in spațiul Schengen. Franța, Germania și Finlanda au dreptate în cazul ăsta. Bucureștiul poate să zică ce vrea, să invoce orice clauză din orice tratat, dar adevărul este că întreaga nație a eșuat, de la populația generală până la politicieni. România, așa cum arată acuma, nu trebuie inclusă în Schengen și asta nu este pentru noi românii să decidem. Asta decid țările care deja aparțin spațiul Schengen și contează mai puțin ce credem noi. Primim ceea ce cred ei că merităm, nu ceea ce credem noi că meritam, iar asta este o lecție importantă de viață. Toate lururile au consecințe.

B.

Niciun comentariu: