Acum am să arunc benzină pe foc. Având în vedere discuția legată de postarea mea ”Matematica descrie comportamentul omenesc”, aș vrea să vă prezint un alt articol în care atuuri omenești sunt copiate matematic. Câțiva cercetători de la California Univesity din Santa Barbara a reușit să creeze un soft care mimează creativitatea umană.
Softul a fost pus la încercare, iar testul a fost, printre altele, o întrebare despre o monedă veche pusă la vinzare de un vânzători de antichități, sau cum se numesc în România. 5 000 de persoane au răspuns la intrebare. Rezultatul a fost că 35,6 % au răspuns corect la test atunci când au răspuns și au fost intrerupți doar ca să-și explice modul de a gândi. 45, 3 % au răspuns corect atunci când au fost întrerupți pentru a lucra cu altceva o perioadă, iar după aceea au terminat testul.
Softul se numește CLARION și a fost încercat de 5000 de ori. Rezultatele au fost 35,3% în prima categorie și 45,3 % în a două categorie. Puteți vedea că rezultatul soft-ului este aproape identic cu rezultatul grupului de oameni.
Din câte se pare, este mai probabil că se poate descrie întregul comportament uman cu matematică decât că nu s-ar putea. Mie mi se pare logic. Articol despre CLARION îl puteți găsi aici...
Ceea ce mi s-a spus este că unii nu pot accepta că suntem cu toții la fel. Eu cred că omul este unic în relațiile sale cu alte persoane. Eu am prieteni care sunt unici. Pentru mine sunt de neînlocuit. Eu n-aș putea să-i descriu oricât de mult aș vrea, cu atât mai puțin aș putea prezice ceea ce vor face în anumite situații. Dar asta nu înseamnă că nu se poate descrie comportamentul uman în totalitate cu ajutorul matematicii.
Și dacă lăsăm orgoliile la o parte, nu e așa că de fapt, tindem să ne înconjurăm cu persoane cu care avem lucruri comune? Dacă toți ar fi fost unici în sensul absolut, atunci n-ar exista dragoste sau prietenii.
Un comentariu:
extrapolezi complet nestiintic, desi promovezi un progream stiintific.
Clarion nu face decat sa "matematizeze" o anumita teorie.
de aici pana sa cuantifici intreg comportamentul uman e cale lunga.
in primul rand, punctele de pornire, axiomele care stau la baza teoriilor nu pot fi incadrate matematic, ci doar stau la baza sistemului, sunt preluate ca atare si considerate adevarate.
iar axioma pe care o folosesti tu este " mi se pare logic"
si ilogicul face parte din uman si e cvasi-imposibil de sistematizat.
fiindca inteligenta umana nu e numai rationala, poate fi in multe alte moduri, pe baza de perceptii, de intuitii etc.
iar cei care au elaborat teste de inteligenta stiu prea bine lucrurile astea, testeaza diverse tipuri de inteligenta, nu numai cele rationaliste, analitice, ci si inteligentele artistice, inteligentele emotionale samd.
descrierea matematica a "umanului" e o utopie ca oricare alta.
Trimiteți un comentariu