luni, 28 iunie 2010

Keynes era din Kenya!

Mă gândeam să comentez situația din România și am să încerc să nu par un monstru, un nesimțit sau o persoană fără empatie

Părerea mea este că România se confruntă cu probleme structurale ignorate de toți politicienii și de massmedia de la revoluție până în prezent. Înțeleg că este absolut oribil pentru cei care sunt afectați și gândurile mele sunt cu cei care așteaptă iarna cu groază, neavând posibilitatea de a-și plăti încălzirea, și cei care au rămas fără un loc de muncă. Este bine că lumea a ieșit în țară, chiar dacă în opinia mea este un gest făcut prea târziu și în zadar. Un fapt curios este că șomajul nu este mai mare în România decât în Suedia, asta dacă cifrele care le-am văzut azi sunt corecte. Dar guvernul suedez nu este precum cel român, iar Suedia arată cum arată și România arată cum arată.

Ceea ce se întâmplă trebuie să se întâmple. Toate țările trec prin aceste momente. Suedia a trecut cel puțin de două ori prin schimbări structurale ultimii 30 de ani. Întâi a dispărut o mare parte din producția marină prin anii 1970 iar din aproximativ 1995, industria suedeză a urmat și ea aceeași soartă.

Este greu de evitat asemenea schimbări fiindcă lumea nu este statică. Invenții noi, sau revoluții, cum ar fi cazul în România, aduc schimbări la care suntem nevoiți să ne adaptăm. Cum a spus o prientenă foarte bună: chiar dacă plouă, decât să aștepți soarele, mai bine înveți cum să dansezi în ploaie.

Însă România are politicienii și massmedia pe care o are și în loc de a face aceste schimbări treptat, deodată cu creșterea economică de la revoluție încoace, au așteptat până a devenit absolut necesar. Nu cred că ar conta cine ar fi fost la putere; din câte am văzut în România, chiar nu contează cine este la putere deoarece există zero ideologie și zero desbateri constructive - maxim, insă, de miștouri și furturi. Băse sau Geoană, ceea ce se întâmpla acuma s-ar fi întâmplat oricum.

Ținând cont de ceea ce este pe cale să se întâmple acuma în România, este destul de ironic că salvarea celor care acum sunt afectați de măsurile de austeritate puteau să fie exact aceeași măsuri, dar aplicate treptat din 2004 de exemplu. Acumă plătesc toți românii pentru că economul legendă Keynes este confundat cu o persoană provenită dintr-o țară din africa, Kenya, de miștocarii din facultățile de economie din România care ulterior ajung să conducă țara.

B.

2 comentarii:

Adrian A. spunea...

Romania are somaj atat de mic pentru ca vreo 2 milioane de romani lucreaza in strainatate; daca s-ar intoarce in tara, rata somajului ar trece de 30%.

Nu stiu daca Keynes e solutia acum, deficitul bugetar pe care-l avem e cauzat de un stat supradimensionat...

Bogdan Dobondi spunea...

Păi, simplificând Keynes, în vremuri bune statul economisește pentru ca în vremuri proaste să investească. Problema este că în România, în vremurile bune nu s-a economisit și de aia acuma nu se poate investi.