miercuri, 10 noiembrie 2010

Ceva nou despre galaxia noastră

Telescopul Fermi de la NASA a descoperit o structură imensă în Calea Lacteea. Această structură, așa cum puteți vedea în imagine, se extinde aproximativ 25 de anilumină spre nord și spre sud față de planul Caii Lactee și conține, în cea mai mare parte, unde gamma. Seamănă oarecum cu jet-urile de unde gamma care ies dintr-o gaură neagră perpendicular cu planul rotației a găurii, însă acest câmp de radiație gamma seamănă mai mult cu-n balon decât cu acele jet-uri. Este o descoperire destul de curioasă având în vedere că în centrul Căii Lactee, în constelația Săgetător, există o gaură neagră. Zic că este o descoperire curioasă mai mult pentru că sunt curios dacă gaura neagră din centrul galaxiei are vreo legătură cu această descoperire. Pentru mai multe detalii, vă recomand articolul de pe sciencedaily.com.


imagine: NASA's Goddard Space Flight Center

B.

11 comentarii:

Anonim spunea...

- fata de planul Caii Lactee
- perpendicular pe ( si "paralel cu", for future reference)
- nu balonat, crede-ma...
- "are vreo legatura" este o exprimare "mai romaneasca"

Bogdan Dobondi spunea...

Mulțumesc! Am corectat. Mă bucur enorm de mult că îți faci timp și mă corectezi...

Anonim spunea...

Timp pentru gramatica am oricand.

Apropo de asta, am auzit o colega de serviciu spunand ca "gramatica e matematica in cuvinte". Tare, nu?

Bogdan Dobondi spunea...

Da, insa cu tot respectul; de ce ar vrea cineva sa strice matematica prin a introduce un lucru atat de obscen precum cuvinte? :D

Anonim spunea...

Cu tot respectul...

Nu a stricat nimeni matematica introducand cuvinte. E invers! Cineva a facut gramatica mai frumoasa prin aceasta comparatie.

1-0 la pauza?

Bogdan Dobondi spunea...

Pai, nu... As putea sa fiu de acord cu 1-1. Daca ceva este comparat cu matematica, atunci ceea ce este comparat cu matematica poate doar sa fie o copie palida a frumusetei matematicii.

Iata un exemplu... Compara gramatica cu analiza matematica; analiza invinge la scor... Si gandeste-te ca am folosit doar banca de rezerve. As fi putut sa spun ecuatii differentiale in loc de analiza.... :P

Anonim spunea...

Dupa sistemul tau de referinta, da. Insa nu pot fi de acord cu tine. Si asa am facut un compromis cand am zis ca gramatica a fost infrumusetata de matematica. But that's as far as I go.

Si este ceva mai frumos decat matematica. 2-1 sau dezvolt?

Bogdan Dobondi spunea...

N-am vrut sa fac asta fiindcă sunt un domn, însă văd că trebuie să scot artileria grea:

e^πi+1=0

Mai elegant si mai frumos nu se poate. Ia baga niste cuvinte sau reguli gramaticale cu aceeași eleganță; ar fi ca si cum ai incerca să copiezi Mona Lisa cu un pix din ăla multi color.

Scor dupa prelungiri: 2-e^∞

:))

Anonim spunea...

Domnule, asta e exprimare : "ia baga niste cuvinte"???

Si cand am zis ca exista ceva mai frumos decat matematica, nu ma refeream la gramatica. Dar ... voi fi o lady si voi renunta. Pentru moment. :P

Scor dupa penalty: cat vrei tu.

Bogdan Dobondi spunea...

Waaait a minute... Zici ca renunti; dar atunci de ce ma simt ca si cel care crede ca a invins pana se uita la reluari? :))

Anonim spunea...

Pentru ca eu sunt fair-play. :)