miercuri, 17 noiembrie 2010

Isărescu: Arieratele sunt una dintre explicaţiile pentru care avem şi recesiune şi inflaţie

Guvernatorul BNR spune că arieratele sunt una dintre explicațiile pentru care România are și recesiune și inlație. În mod normal, cele două nu există simultan. Inflația apare atunci când economia este în creștere.

Dl Isărescu mai spune că guvernul ar trebui să dea un exemplu bun prin a-și plăti datoriile deoarece doar așa își va putea mări credibilitatea față de sectorul privat. Mi se pare destul de logic. Cine vrea să facă afaceri cu statul, dacă știe că riscul este destul de mare că va rămâne neplătit?

sursă: mediafax.ro

B.

2 comentarii:

Adrian A. spunea...

Nu e cum zici tu. Daca statul controleaza sursa de bani, poate exista recesiune si inflatie, chiar si pe o perioada lunga. Depinde de interesele celor de la putere.


Romania a mai avut recesiune si inflatie, ultima data in 1997-1999, chiar mai serioasa decat acum.

Bogdan Dobondi spunea...

Adi, am scris "în mod normal”. Iar situația cu recesiune și inflație în același timp s-a mai întâmplat și în alte locuri.

Dar repet, în mod normal inflația ține de eonomii supraîncălzite. Am auzit azi la radio că guvernul din China vor să ia măsuri pentru a combate inflația și la ei nu este recesiune.

Dacă totuși ai inflație și recesiune în același timp treburile devin mai complicate fiindcă sunt mai puține unelte economice care pot fi folosite pentru a combate recesiunea.

Haide, tu, am mai citit și eu o carte sau două...:P