miercuri, 4 februarie 2009

Ganduri despre piata...

Am citit cateva articole pe site-ul "Seeking Alpha" care au fost foarte interesante. Un articol era despre faptul ca unele indicatoare tehnice au semnalat ca s-ar putea sa se intoarca bursa. Altele erau mai morbide; unul practic a desfintat SUA cu intrebarea "de ce ar vrea Texas sa ramana un stat membru intr-o uniune falimentara?". Nu sunt in masura sa vin cu profetii despre ce se va intampla, dar am totusi o opinie.

Bursa intotdeauna se intoarce inainte de economie. De ce va vreme index-ul Dow Jones s-a miscat in jur de 8000 de puncte si parca-parca nu vrea sa mearga mai jos. Ieri, de exemplu, a crescut desi au fost cateva vesti proaste, care in urma cu cateva luni ar fi provocat o cadere libera.

Daca nu se intampla ceva drastic, cred ca Dow-ul va fluctua in continuare intre 7500 si 8300. Iar atunci cand consumatori americani vor prinde un pic de incredere va incepe o piata bull (trend ascendent), sustinuta de companiile tech care, in opinia mea, sunt o investitie buna pe termen lung.

Hai sa si motivez ce tocmai am spus. Caderea din anul trecut, pe langa faptul ca o economie incetineste din cand in cand, a fost provocata de multi oameni care au crezut ca bursele nu au cum sa cada si au intrat in panica atunci cand realitatea i-au sarutat obrajii. Anul trecut a pus capat viselor multora, care au credeau ce le spuneau "profesionisti". Bursele n-au cum sa cada.

Un eveniment sau o stire provoaca o reactie, care, la randul ei, provoaca inca o reactie si asa mai departe. Acum am impresia ca investitorii sau impacat cu gandul ca economia a incetinit si sau calmat, si-au adaptat visele/asteptarile si nu mai reactioneaza la fel de violent la vesti proaste. Bugetele sunt adaptate la noua clima economica si la fel si estimarile de profit/pierdere. Toate aceste masuri, plus toate ajutoarele de la stat, au inceput sa creeze vesti mai putin proaste. Nimeni nu mai este socat sau speriat cand o companie anunta ca nu-i merge bine si, ca atare, reactile sunt mai modeste. Acest lucru se vede pe bursa. Ce lipseste acuma este increderea consumatorilor. Iar acest lucru va dura pana se prinde si media ca bursa nu mai cade liber si incep cu articole mai pozitive. Parerea mea este ca asistam la inceperea unui nou ciclu economic. Evident ca nu-s sigur si de aia ma protejez si sa

Din cate am citit, n-as putea spune ca lumea este mai optimista acum. Dar cei care gandesc "nu se poate mai jos" au devenit din ce in ce mai multi. Poate am ajuns la nivelul unde stam cu picioarele pe pamant si ne putem uita in sus, gandind cat de sus putem ajunge si nu cum a fost ultimul an, cand lumea s-a gandit doar la cat de jos putem cadea.

Un lucru pot sa va spun sigur. Ieri au venit la fel de multe vesti proaste ca si in altele zile ultimul an. Dar index-ul Dow Jones Industrial Average a inchis in cifre verzi. Trageti voi proprile concluzii.

In orice caz, eu raman foarte precaut. S-a mai spus ca nu se poate mai jos. Si sa putut.

B.

Niciun comentariu: