sâmbătă, 7 februarie 2009

Foarte....interesant, ca sa zic asa...

A fost o zi interesanta ieri. Cred ca cuvantul interesant nu este adecvat, dar vocabularul meu este, dupa cum stiti, destul de limitat.

Ieri, la ora 16.30, s-au publicat statistica de somaj in SUA pentru luna ianuarie. Analistii au preconizat ca in luna ianuarie 525 000-550 000 de persoane au ramas fara loc de munca. Am citit, inaintea publicarii, unele comentarii ca, daca aceasta cifra este 600 000 tot optimismul se va pierde. Aceasta saptamana a fost o saptamana pozitiva pe bursele din lume, chiar si inaintea raportului de somaj din SUA.

Acum la ceea ce mi se pare "interesant". La 16.30 s-au publicat cifrele de somaj - 598 000! Dezastru. Catastrofa! Pozitie scurta asadar (= speculare in caderea pretului de cotare), deoarece totul se va prabusi.....

Teapa!

Precum o racheta Apollo, toate bursele au luat-o razna - in sus. Logic...

Motivul acestui raliu, cum se spune cand o bursa creste mult si repede, este speranta ca aceste cifre va pune presiune pe politicienii americani sa se inteleaga vizavi de "pachetul lui Obama".

Bursele au reactionat la o stire "mai proasta de cat am crezut cu totii" cu o crestere mare si rapida. Sunt doua explicatii; s-au terminat vremurile proaste pe bursa, sau cresterea de ieri a fost un "bearmarket-rally". In orice caz, pe mine m-a pacalit. Iar in acest week-end am sa inerc sa identific si sa invat lectia care mi sa predat ieri.

B.

3 comentarii:

aka Vali spunea...

tu pornesti de la o axioma care se dovedeste neadevarata:
vestile bune cresc cotatiile, vestile proaste scad.
piata nu mai de mult asa simplista, daca a fost vreodata.
in primul rand tine de "mood-ul" market-makerilor, care nu sunt nicicum micii investitori independenti care s-ar ingrozi cand aud cum paraie din incheieturi economia americana.
am un prieten care e profesionist si care imi spune din cand in cand, cand mai apare un maxim local in mijlocul crizei - se mai curata un rand de fraieri care cumpara.

Bogdan Dobondi spunea...

Vali... Asta cred ca s-a intamplat si eu ieri... De acolo este expresia "bearmarket-rally"... Problema mea a fost ca nu am crezut in crestere.. ca nu toate vestile proaste dau intr-un bearmarket-rally... Doar ca ieri a fost una dintre ele... Daca nu cumva s-a terminat criza fara sa stim noi doi.....;)

aka Vali spunea...

598.000 de someri noi intr-o luna.
asta se mai poate numi criza?
sau depresie?