miercuri, 28 octombrie 2009

De mulţi ani tot cântăm!

Este miezul nopti. Este de fapt dimineaţă şi eu n-am somn. E vina cafelei, printre altele, că stau şi ascult muzică şi citesc făra să-mi dau seama că timpul trece. Am evitat să scriu despre acest subiect, însă acuma simt că nu-l mai pot evita. Dacă eşti unul dintre cei care nu se deranjază prea mult cu votatul şi celălalte ălea-ălea politice poate nu vrei să citeşti acest articol...

În curând sunt alegerile în România; îi mai pasă cuiva? Mie îmi pasă. Sper să iasă Gigi Becali preşedinte. Încep să cred că singurul drum înainte pentru România este să câştige Gigi alegerile. Pe bune. Poate atunci vor începe românii să-şi asume răspunderea de cetăţeni. Acei 60% dintre cei cu drept de vot, grupa aceea de nepăsători atotştiutori care aleg să stea acasă în loc să meargă la vot, ar avea nevoie să se înveţe ce se poate întâmpla dacă-ţi bagi piciorul. Sunt convins că Gigi poate câştiga alegerile doar dacă suficient de mulţi îşi bagă piciorul. Şi băgatul piciorului este din păcate un sport national.

Lăsaţi-mă cu vrăjala că un singur om nu poate să schimbe nimic! Dacă suficient de mulţi oameni ar gândi că ei personal chiar pot face o diferenţă, atunci se va schimba ceea ce este putred în România. România este putredă fiindcă prea mulţi nu le mai pasă.

Una dintre cele mai mari probleme în România, părerea mea, este nivelul adolscent al populaţiei de a-şi privi proprile probleme. Mulţi români sunt absolut convinşi că probleme ca cele din România sau ca problemele lor personale nu există altundeva sau la altcineva. Fiecare dintre ei este ferm convins că tocmai proprile problemele sunt cele mai grave şi că de aia n-are rost să mai încerce să schimbe ceva. Logică asta...nu este pentru toată lumea!

Iar atunci când mai vine vreun idiot ca mine, un naiv care nu înţelege şi care refuza să se victimeze doar pentru că este român, toţi se zbat să-i explice că într-adevăr se doreşte o schimbare; însă ce poate să facă un singur om? Vă spun eu ce puteţi face: absolut nimic! Staţi acasă la un şpriţ şi o pungă de seminţe şi ascultaţi la radio cum Gigi devine preşedinte! Măcar atunci puteţi să staţi liniştiţi - nimeni nu o să vă smulgă amărâciunea din fălcile prosperităţi.

Societatea română va progresa atunci când cetăţeanul, cel care azi îşi bagă piciorul, din pacăte marea majoritate, lasă mentalitatea de victimă şi-şi îndeplineşte obligaţia de cetăţean. Da! Obligaţia...

Cum credeţi că au ajuns să fie atât de "avansate" acele ţări în care voi vreţi să plecaţi? Cum credeţi că a evoluat societatea democratică în alte ţări? Cu seminţe, şpriţuri şi oameni fară viziuni? Sper din tot sufletul că Gigi câştigă alegerile. Poate atunci, într-un final, se deşteptă românul. Că de mulţi ani tot despre asta cântăm.

B.

Niciun comentariu: