marți, 6 octombrie 2009

Premiul Nobel de fizica

Peste 30 de minute se vor anunta castigatori sau castigatorul premiului Nobel pentru fizica din 2009. Doamna Karin Bojs, jurnalista care lucreaza la redactie de stiinta de la renumitul ziar DN, este cunoscuta ca deobicei reuseste sa ghiceasca cine va castiga.

Un favorit este francezul Serge Haroches care a lucrat in domeniul mecanicii cuantice si care a descoperit ceva ce se numeste, cred, decoherenta cuantica. In mare este vorba de a dezvolta procesoare mai puternice pentru calculatoare, insa ma tem ca spunand asta ii bagatelizez munca dansului.

Alt favorit este tot un francez - Alain Aspect. Domeniul dansului este tot mecanica cuantica si dansul a demonstrat ca particole pot comunica pe distante mari. Expresia se numeste "quantum entaglement" si am mai scris despre acest fenomen pe blog. Aceasta descoperire merge impotriva teoriilor lui Einstein. Eu chiar sper ca dansul v-a castiga deoarece descoperirea lui mi se pare cea mai fantastica si ar putea sa schimbe radical cum noi privim universul si tot ce exista in el.

Altii care ar putea sa castige sunt israelul Yakir Aharonov si englezul Michael Berry. Si ei lucreaza in domeniul mecanicii cuantice.

Bineinteles ca mai sunt si altii, dar conform doamna Bojs, acesti sunt principali candidati. Castigatorii de ieri (premiul Nobel de medicina) erau pe lista doamnei Bojs de exemplu. Am sa va tin la curent. Mai sunt 15 minute.....

UPDATE!!

Premiul a fost acordat lui Charles Kou, care a primit jumatea premiului pentru descoperirii imbunatiriilor fibrei optice. Cealalta jumatate a fost castigata de Williard Sterling Boyle si George Elwood Smith pentru descoperirea tehnologiei care a facut posibile camerele digitale. Aceste descoperiri, care intr-adevar au devenit foarte utile, au fost facute prin anii '60 si '70. Tot respectul pentru acesti trei. Munca lor au facut posibil printre altele internetul si explorarea universui prin de exemplu telescopul Hubble.

Dar, parerea mea, si fara a dicredita castigatorii, o descoperire care dovedeste gauri in teoriile lui Einstein, este mult, mult mai importanta. Munca lui Alain Aspect ar putea schimba perceptia noastra despre univers si ce este posibil. Avand in vedere ca premiul se acorda cu 30 de ani intarziere, domnul Aspect mai are timp...

Tot respectul insa pentru cei trei castigatori. Fara munca si daruirea lor, revolutia IT probabil ca nu ar fi fost posibila; multe aparate folosite azi in medicina si alte lucruri pe care noi azi le consideram normale, chiar o parte din viata de zi cu zi, sunt posibile prin munca domnilor Charles Kou, Willard Sterling Boyle si George Elwood Smith.

Culmea ironiei a fost cand domnul Sterling Boyle a intervenit prin telefon si se plangea de conexiuna proasta si ca nu aude ce spune presedintele comisiei premiului Nobel. Conexiunea telefonica este din fibra optica...

B.

Niciun comentariu: