sâmbătă, 3 iulie 2010

Gitenstein despre expresia "asta este"

Am mai spus-o și eu de mai multe ori; una dintre cele mai mari probleme în românia este mentalitatea "asta este" a româniilor. Acum o spune și ambasadorul american de la București, Mark Gitenstein. Dânsul a ținut un discurs și a menționat această mentalitate dăunătoare, invocând schimbarea expresiei cu moto-ul președintelui Obama: "Yes we can!" (Da, putem!)

De ce n-ar putea și românul? Sau o întrebare și mai interesantă; ar putea și românul? Bineînțeles că ar putea, nu există nici un motiv pentru ca să nu poată, românul este însă prea comod pentru a încerca. Spunând "asta este", românul are așadar un alibi pentru a nu încerca. Iar neîncercând, nimic nu se va schimba și atunci, firește, au avut dreptate. Este mult mai greu să încerci, să nu te dai bătut, să eșuezi de câteva ori pentru ca ulterior să dovedești că se poate. Pentru a rămâne în mociârlă nu trebuie să faci absolut nimic iar asta este mult mai ușor și lasă timp de șpriț, semințe și table în fața blocului.

Vă recomand cu plăcere articolul de pe mediafax.ro. Unii sau luat de mine, făcându-mă naiv și nu mai știu ce, chiar fără să mă cunoască; acum poate acești atotștiutori, câțiva români din Suedia cu prea mult timp la dispoziție, înțeleg ceea ce vroiam să zic. Sau poate nu. Link către articol...

B.

Niciun comentariu: