luni, 26 iulie 2010

ILC - International Linear Collider



imagine: physorg.com


Fizicienii de la CERN planifică construcția unui acelerator linear de particole ca și un complenent pentru LHC (the Large Hadron Collider). ILC va avea o lungime de 31 de  km.

Diferenta dintre LHC și ILC este că la primul se folosesc protoni al cărora colisiuni sunt pline de mizerii, adică date neimportante prin care trebuie sortat pentru a găsii evenimentele, cum li se spun coliziuniilor, care sunt de interes pentru fizicieni. La ILC urmează să se folosească electroni și positroni (electroni cu încărcătură positiva, sau anti-materie daca doriți) al cărora coliziuni sunt mult mai curate.

Fizicienii speră că la LHC, cel mare și rotund, vor descoperi nivelele energetice maxime pentru evenimentele pe care le cercetează și apoi să le studieze mai pe adânc cu ajutorul ICL-ului, cel mare și drept.

Construcția celui mare și drept va dura șapte ani și costul va fi aproximativ de 6,7 miliarde de euro; eu zic 10, dar hai să nu facem scandal deja de acuma. Sunt deja implicați aproximati 700 de fizicieni de la 300 de universități din toată lumea. Eu sunt pro fiindcă este nevoie de asemenea proiecte pentru a lua următorul salt spre a înțelege universul.

link ILC: www.linearcollider.org

sursă: physorg.com

B.

Niciun comentariu: