miercuri, 21 iulie 2010

Isărescu și ieșirea din recesiune

Pe mediafax putem citi azi că România va ieși din recesiune dacă se fac constrângeri bugetare tari. Nu știu cum să-l contrazic pe domnul Isărescu fiindcă, pe de o parte, dânsul e totuși președintele băncii naționale și eu, pe de altă parte, sunt un nimeni absolut în comparație. Dar cu speranța că mă iertați, am să-l contrazic.



Eu nu vad cum constrângerile bugetare pot reporni economia română. Sunt destul de convins că aceste constrângeri vor face recesiunea și mai gravă. În opinia mea, în mod normal, România ar trebui să se împrumute și mai mult și banii împrumutați să fie investiți.

Aici este însă problema; varianta aceea nu mai este posibilă pentru că politicienii români nu știu să învestească. Ei sunt experți în a-și umple buzunarele și nu în proiecte de urbanism, turism și ce-ar mai fi. Așa că dragii noștri politicieni au mărit - măgari ce sunt - datoria externă și cheltuelile bugetare într-o perioadă în care aceste trebuiau micșorate pentru a face loc de manovrare când vine criza.

Isărescu și tovarășii săi au spus că România nu va fi afectată de criză. Dânșii au pregătit așadar țara pentru această criză prin a-și băga capul în nisip și euroii în buzunar. Miroase destul de urât acuma când tot ei își dau cu părerea despre diferite moduri de a ieșii din criză; o criză care ei ne-au asigurat acum 3 ani că nu va veni în România.

Dar da, sunt de acord că aceste constrângeri trebuie făcute. Însă nu pentru că constrângeri ajută împotriva recesiuniilor, ci penru că nu avem de ales. Atâta timp cât economia creștea, guvernul se putea împrumuta deoarece cei care dădeau împrumuturile, deși știau cât de mare este hoția, vedeau creșterea economica ca o garanție suficientă.

Acum creșterea nu mai există și din cauza șmecheriilor politicienilor români, țara a rămas fără cea mai importantă armă anti-criză. Ei, dragi români: n-ați ieșit în străzi atunci când vremurile erau bune pentru a spune nu corupției și hoției. V-ați vândut voturile pe bani de bere la alegeri.  Îmi aduc aminte că auzeam doar: ”Asta este, nu putem face nimica, așa e la noi!” Azi ieșiți pe străzi degeaba.

Gândiți-vă unde gândirea voastră va dus când vin următoarele alegeri, sau atunci când cineva vrea să vă dea 10 lei pentru votul vostru, sau data viitoare când sunteți opriți de poliție și încercați să dați șpagă pentru a scăpa. Realitatea poate fi mințită doar pănă la moment dat, apoi te ajunge din urmă și-ți trage șuturi în fund.

Din păcate, în România, acel moment este acuma.

B.

2 comentarii:

Mircea Vladut spunea...

De acord in totalitate. Nu pot decat sa-mi exprim aprecierile si sa spun ca sunt de acord cu ideile din articol. Doar ... asta este!

Bogdan Dobondi spunea...

Sunt multe de spus pe aceasta temă; cert este că explicația devine mai complexă odată ce cetățenii într-o țară democratică se trezesc prea târziu că au responsabilități...