sâmbătă, 17 iulie 2010

Piață financiară artificială

Într-un articol pe physorg.com putem citi că oameni de știință din Italia au reușit să creeze o piață financiară artificială.

În această simulare, toți agenții încep cu același număr de acțiuni și aceeași sumă de bani. Modelul lor ține cont de faptul că agenții se influențează unidirecțional, adică, agentul A influențează agentul B fără ca agentul B să influențeze agentul A.

Modelul evoluează ca și piețile financiare reale, respectând printre altele legea Zipf, care spune că relația între bani și putere este invers proporțională și că agenții care în această simulare au reușit să acumuleze mai mulți bani decât ceilalți, au inceput și să mimice comportamentul celor cu bani mulți în viața reală, adică au început să facă tot felul de șmecherii.

Aceste modele sunt create pentru a studia fenomenele care produc volatilitate pe bursă. Înțelegând aceste fenomene, investitorii pot gestiona riscurile mai ușor. Iar asta este esențial pentru un investitor având în vedere că bursa nu este nimic altceva decât un bazaar unde lumea poate cumpăra și vinde risc.

Genial! Italienii au inventat ”bancherul” digital! Dacă introduc acest model în Second Life, vor devenii oare Goldman Sachs-ul jocului?

sursă: physorg.com

B.

Niciun comentariu: