joi, 29 iulie 2010

Lumea teoretică a FMI-ului

Putem citi pe mediafax.ro cum domnul Dinu Patriciu ne spune că FMI habar nu are despre economia României. Domnul Patriciu, cel care s-a îmbogățit la fel cum au făcut-o mulți dintre milionarii români contemporani, acuză FMI-ul de incompetență. Într-adevăr, dânsul cunoaște mai bine ”tradițiile” economiei româniei...

Acea lume teoretică în care trăiesc cei de la FMI este aceeași lume în care și ministrul finanțelor din Suedia trăiește. Suedia, dacă nu știați deja, este țara care se pare că a trecut cel mai bine de criză dintre toate țările uniunii europene. Cel puțin așa zvonesc unele teorii lansate de alții teoreticieni cu oarecum aceeași pregătire la fel de ruptă de realitate ca ceea celor de la FMI.

Accesul în lumea aceea se face destul de ușor. Primii trei ani din acea lume îți oferă o diplomă, licență parcă se numește, care este ca și un pașaport cu care poți începe să călătorești și să descoperi ”lumea teoretică”.

După vreo doi ani de călătorit, obții o altă diplomă, se numește master, cu care poți face tot felul de lucruri interesante precum dezvoltarea teoriilor care aparțin de lumea aceea. Doctorat parcă se numește. În fine, nu este important fiindcă toată lumea știe că dacă ai bani le ști pe toate și dacă n-ai bani înseamnă că nu ești prost și fără habar, nu?

În numele obiectivității trebuie spus că puțini oameni cunosc dedesupturile economiei țării în care un medic câștigă câteva sute de euro pe lună așa cum le cunoaște domnul Patriciu. Aici trebuie să laud articolul deoarece dl Patriciu că n-a mințit, iar dacă stăm să ne gândim este destul de firește că lumea aceea este teoretică pentru persoane mai practice - să zicem - precum dl Patriciu.

Se pare însă că-n România, dacă furi suficient de mult și cu suficient de mult tupeu, devii expert, așa că da,  într-adevăr, România este o lume complet diferită. Întrebarea este însă cât de mult le place românilor de o lume în care hoții se plâng că nu mai au ce fura.

Știrea zilei pe mediafax.ro este așadar că locatarul casei de sticlă tocmai a aruncat bolovanul!

B.

Un comentariu:

Mircea Vladut spunea...

Nu am nici o dovada, dar eu traiesc cu impresia ca imprumuturile de la FMI s-au dus in strainatate, pentru a salva economiile altor tari. FMI a avut si insuccese, parca Argentina.
Intr-o tara in care nu sunt bani pentru plata pensiilor si salariilor bugetarilor, trebuie facute reforme de fond, imprumuturile nu constituie o solutie. Mai ales ca nu au avut nici un efect pozitiv asupra economiei.
Asta nu inseamna ca in Romania nu se fura. Legal, si nu cu tupeu, cum spui, ci cu mandrie! Asa se fura, cu mandrie!
Suedia e recunoscuta ca tara in care marii oameni de afaceri si marii manageri nu se sparg in figuri cu banii pe care ii au ci duc o viata ca oamenii obisnuiti. Asta spune ceva despre intelepciunea lor, nu? In America si la noi e altfel (noi imitam americanii in toate prostiile lor).