duminică, 8 februarie 2009

Ganduri de duminica.....moral....

Richard Kareya.

Toti romanii care cred ca nu se poate fara mita, si sunt multi, toti oameni din tara noastra care cred ca totul se poate cumpara cu bani si toti care cred ca banul sau pozitia sociala aduce valoare morala unui om, au de invatat de la domnul Kareya - vamesul cu salarul lunar de $15, care a refuzat o mita de $20 000!

Am avut discutii cu oameni care au spus ca nu se poate misca daca nu dai spaga. M-au facut naiv si in ochii lor sunt probabil un pusti necopt in afaceri, pentru ca sunt de parere ca daca suficient de multi au refuza sa dea sau sa accepte spagi, atunci coruptia la noi va inceta.

Problema la noi in tara este ca rezultatul justifica mereu metodele. In lumea sportiva romana de exemplu, acolo este important sa castigi si nu si cum castigi. Pentru multi cu care am vorbit, Gigi Becali, acest cancer a tarii noastre, este un erou. Multi il vad ca un erou pentru ca "a reusit sa-i pacaleasca". Se pare ca daca furi suficient de mult in Romania, ajungi sa fii admirat ca un om descurcaret si inteligent. Valorile noastre, moralul nostru si gandirea noastra este una infantila. Suntem un popor de adolscenti, plini de noi insisi, care punem prea multa valoare in aparente si nu in adevar sau sa fii cinstit. Ne mintim singuri doar pentru ca sa aratam mai bine fata de vecini, colegi si asa mai departe.

Eu sunt crescut in Suedia, unde valorile morale sunt cu totul si cu totul altele. O victorie furata nu se considera victorie si nimeni nu-l lauda pe invingator. Esti prieten cu cineva pentru ca ai ceva de oferit si nu pentru ca ai ceva de primit. Am un exemplu foarte concret, de fapt, am mai multe, dar am sa ma limitez la unul sau doua.

Primul exemplu.


Wilander castigase mingea si semi-finala in cel mai mare turneu pe zgura din lume, Roland Garros, dar nu a putut castiga pe o greseala de arbitraj. Asa ca a solicitat sa se rejoace punctul! A vrut o victorie adevarata. De ce oare? Pentru ca el stia ca mingea n-a fost afara, si stia ca va sti toate viata ca nu a castigat cinstit, adica pentru ca a fost mai bun decat adversarul, iar el nu vroia sa gastige pe greseala unui arbitru - vroia sa fie mai bun decat adversarul. Uitati-va la noi in tara, uitati-va si ingroziti-va cum se poarta sportivi nostrii in tara valizelor. Oameni ca Gigi Becali, George Copos si multi altii sunt cancerul natiunii Romane, care, prin tupeu, au ajuns sa devine foarte bogati si chiar si pe posturi de guvernare. Ce ma deranjaza foarte mult este ca multi cred ca doar asa se poate, ca smecheriile si furturile sunt singurile mijloace cu care iti poti crea o viata mai buna. Problema la noi nu este coruptia, fiindca ea a existat mereu si peste tot si va fi asa si-n continuare, problema este apatia majoritatii catre acesti hoti si paraziti care fura cu-n tupeu incredibil. Mita este furt. Dai mita ca sa castigi in fata unui care este mai bun de cat tine. Daca asta nu este furt atunci nu mai stiu ce inseamna furtul.

Al doilea exemplu.

Nu am nici un link. Este vorba despre un jucator de golf. Un jucator oarecare, tu, eu, vecinul, poate sa fie oricine, care joaca o runda de golf singur sau impreuna cu cineva. Da o lovitura de pe tee si ajunge in padure. Acum intra singur in padure ca sa-si gaseasca mingea si o gaseste. Din pacate mingea este sub o stanca si nu are cum sa o loveasca din acea pozitie. Regulamentul indica un "drop" si o lovitura pedeapsa. Eu nu am cunoscut un jucator care a mutat mingea (drop) intr-o pozitie mai favorabila fara sa-si noteze lovitura de pedeapsa, chiar si atunci cand nimieni nu l-a vazut. Nu conteaza ca nu-l vede nimeni. Stie ca se minte singur daca nu o noteaza si are scorul 82 de lovituri cand a terminat partida, cand de fapt are 83 de lovituri. Stie ca de fapt n-a fost atat de buna runda dupa cum indica scorul...

Acum romanul se gandeste, pai daca nu l-a vazut nimeni.... Daca ar fi castigat bani dand 82 de lovituri si nu 83 de lovituri?

Pai daca nu a notat lovitura de pedeapsa, atunci probabil va lua banul. Dar este victoria looser-ului si, totoadata, motivul si mentalitatea care a facut si face in continuare ca noi ca natie si popor sa ramanem anchorati in necivilizatie si mediocritate. Ne-am dezvoltat cel mai tarziu dintre toate tarile comuniste. In Romania, cei cu bani sunt egali cu invingatori iar cei fara sunt "looseri" fara valoare. Cine crede acest lucru habar n-are despre viata. Si stiu ca marea majoritate se gandesc asa. Oare de ce suntem in urma Ungariei, Poloniei, Cehiei, Sloveniei si asa mai departe? Poate este lipsa de a gandi mai departe de propriul nas, de proprile interese si, mai ales, de gandi ce am eu de oferit si nu doar ce pot sa mai scot si eu. Suntem lipsiti de gandire pe termen lung, iar acest lucru ne anchoreaza in mediocritate ca tara si popor.

Eu practic un sport, nu conteaza care fiindca este doar un hobi. Iar, in Romania, sunt cel mai bun, chiar si acuma cand nu ma antrenez de loc. Nu-s arogant. Este doar adevarul. Eu am practicat acest sport de 3 sau de 4 ori mai mult timp de cat ceilalti din Romania. Peste ceva timp sunt sigur ca trebuie sa incep sa ma antrenez ca sa-mi mentin pozitia, dar momentan sunt cel mai bun. In campionatul suedez, unde am jucat timp de 13 ani, nu sunt arbitrii la meciuri. Nu este nevoie. Cum e la noi?

Pai, la noi sunt arbitrii la fiecare meci ca altfel s-ar face tot felul de smecherii, si-ntr-adevar sau facut, iar atunci cand un arbitru aplica regulamentul este suspendat si atacat verbal de cei care au aprobat regulamentul "pentru ca a fost prea dur"! Eu am fost nevoit sa fac rost de un avocat ca sa pot sa joc! Unii stiau ca nu puteau sa ma bata si asa au incercat sa ma opreasca din a participa. Victorie la orice pret si, ce mi se pare mie penibil, chiar sau bucurat de victorie.

Pai, daca gandim in contiunare in acel spirit, propun si eu sa dizolvam guvernul si justitia si sa-i lasam pe oameni sa se inteleaga intre ei....

Problema in Romania nu este coruptia. Problema este egoismul si lipsa de curaj civic. Iar aceste doua, daca nu le schimbam, ne vor tine mereu la coada europei.

B.

2 comentarii:

Anonim spunea...

citat:"pentru ca sunt de parere ca daca suficient de multi ar refuza sa dea sau sa accepte spagi, atunci coruptia la noi va inceta."

Nu esti singurul care gandeste asa... din pacate esti:
1. unul dintre putinii care gandesc asa
2.unul dintre si mai putinii care se comporta conform cu aceasta idee (adica: de la vorba pana la fapta e cale lunga...multi vorbesc, putin actioneaza asa cum ar trebui).
Toti dam vina pe "mentalitatea balcanica" &co. De-aia Helmult Kohl a fost prins cu mata-n sac, ca era foarte balcanic. Ar trebui sa educam noi sistemul, nu sa lasam sistemul sa ne educe pe noi. Dar poate tocmai de aceea suntem balcanici si nu nemti, francezi sau alta natie.

Bogdan Dobondi spunea...

Nu stiu cat de singur sunt sa gandesc asa. Dar totusi, daca eu castig ceva, vreau sa stiu ca am castigat pe merite, pentru ca am fost mai bun. Nu pentru ca am stiut sa smecheresc. Este simplu sa smecheresti un sistem. De aia nu mai port ochelari de exemplu, pentru ca l-am fentat pe domnul doctor cand am fost la un control. Intrebarea este daca vederea mea intr-adevar s-a imbunatatit pentru ca l-am fentat pe doctor...