miercuri, 11 februarie 2009

Sud-european sau anglo-saxon

Cu cateva saptamani in urma am avut plecerea de a-l cunoaste pe domnul profesor Vergil Popescu. El a tinut de pregatirea noastra pentru examenul de la CNVM. El a vorbit la moment dat despre stilul de management sud-european si cel anglo-saxon.

De exemplu, in Anglia, sau alte tari unde stilul de management anglo-saxon este aplicat, un manager se sfatuieste cu oameni pe care-i conduce si le cere opinia. Managerul anglo-saxon apreciaza ca sunt lucruri amanunte care specialistul, cel care este angajat cu scopul de a fi expert in amanunte, le stie mai bine decat el. Daca aplici aceeasi strategie intr-o tara in care se aplica stilul de management sud-european, atunci nu vei produce nici un rezultat, deoarece cei pe care-i conduci te vad ca un conducator slab si nu te vor respecta. Vei fi luat de fraier.

Stilul sud-european zice ca sefu' este sefu'. Adica, daca are puterea, daca are pozitia, atunci automat stie totul.

Pana aici nu este nimic complicat. Acum ajung la chestia care mi-a starnit o curiositate. Am observat ca cele doua diferite stiluri de management se aplica si-n alte domenii. De exemplu relatiile barbat si femeie.

Am ajuns la concluzia ca barbatul sud-european instictiv se vede mai presus decat femeia. Acest fapt nu este neaparat unul tipic sud-european, dar urmatorul este. Femeia, la randul ei, nu este atrasa de barbati care le cere opinia ci de cei care le-o da. Evident ca generalizez, altfel nu puteam sa scriu aceasta postare...

Nu stiu de cate ori am vazut un cuplu unde barbatul i-a spus sotiei sau prietenei ce sa faca, cum sa faca, de ce sa faca si-n cat timp se asteapta DANSUL sa dureze executarea ordinului. I-ar ea n-a comentat, a tacut si a facut. Eu raman uimit de fiecare data cand sunt martor la o scena de acest gen. Adica aproape in fiecare zi. Cireasa pe tort este ca dansa este de multeori mai inteligenta decat dansul...

Un adevarat barbat in Romania se impune prin carisma sau forta bruta. Cuvantul cheie este ca "se impune". Nu conteaza daca are dreptate sau daca are vreun habar, important este ca el, fiind sefu', se impune. Mai este cineva, pe langa mine, care vede o problema fundamentala de a gandi?

Adevarul este ca prima realizare pe care trebuie s-o facem daca vrem sa evoluam ca persoane este sa identificam slabiciunile noastre, altfel n-avem cu sa gasim modul de a le gestiona. Este foarte important ca un lider de o comunitate sau un manager de o companie sa-si cunoasca limitele. Doar asa poate conduce si produce rezultate benefice. Un asemenea manager ajunge rareori sa fie manager la noi in tara, deoarece, ca o turma cretina de oi, credem in continuare ca liderul stie totul si daca nu stie totul atunci nu este demn sa fie lider.

Am un exemplu pentru atotstiutorii din tara noastra. Unul dintre cei mai bogati oameni din lume conduce o companie de telefonie mobila, de genul Vodafone. Nu-mi aduc aminte cum il cheama, dar este mexican. El nu are un telefon mobil si de abia stie cum sa foloseasca un mobil. Dar a stiut cum sa creasca o companie care din intamplare vinde abonamente de telefonie mobila. Stiu dragii mei, este incredibil! Am auzit ca secretul lui a fost ca a angajat oameni care au facultati, mastere si tot felul de alte diplome in domeniu respectiv. Credeti ca ar fi fost mai bine daca s-ar fi ocupat singur de programare de servere si routere. Daca tot era sefu', de ce sa mai dea bani altora cand poate sa faca totul singur. Un Adevarat Barbat Roman asa ar fi procedat....

Adevarat lidership nu exista in Romania. Exista doar atotstiutori care stiu sa avanseze prin retorica goala si prin fente politice. Am observat ca cei care sunt cei mai vicleni sunt cei care mereu au cate o explicatie conspiratorica la toate esecurile. Mereu au fost furat meciul, niciodata pierdut. Mereu sunt scuze si niciodata n-a fost vina lor. Evident. Iar la victorie, ei sunt responsabili in proportie de suta la suta. Si mai evident!

Trebuie doar sa-l mentionez pe stimatul domn George Becali, iluminatul, luptatorul lui dumnezu, care SINGUR a jucat toate meciurile Stelei din preliminarile ligii campionilor. Zvonul este ca n-a avut incredere in jucatori sai si la acele meciuri i-a trimis in tribuna. Auziti? Domnul Becali a dus-o pe Steaua SINGUR in liga campionilor. Ce jucator! Sa joci atatea meciuri 1 contra 11 si sa bati!!! Sefu' este sefu'. Meciul este castigat de el sau pierdut de jucatori. Ce ma intristeaza pe mine este ca, aceasta mentalitate nu este specifica domnului Becali. O vad in multi. Doar ca in domnul Becali se manifesta in extremis.

Anul trecut, dupa ce am castigat un turneu pe muchie de cutit, am spus la festivitatea de premiere ca am fost norocos fiindca am reusit sa aleg decizia potrivita pentru loviturile de departajare. Pentru acest comentar am fost foarte criticat. Au spus ca l-am luat la misto pe adversar. Este culmea, si in acelas timp si motivul pentru care eu sunt foarte izolat in tara in care m-am nascut, ca sa recunosti ca ai fost un pic de norocos este considerat ca un gest fair-play in majoritatea tarilor "civilizate". Eu am fost criticat pentru ca ce? Pentru ca am fost modest si am recunoscut adevarul? Chiar am avut noroc atunci. 2 cm mai la stanga sau la dreapta si as fi pierdut....

Nimeni nu vrea sa auda adevarul in Romania, vreau doar sa auda ce vor ei. Iar mie nu-mi place sa mint.

B.

9 comentarii:

aka Vali spunea...

cred ca o impartire corecta pe categorii ar fi sud-orient si nord-occident, fiindca zonele au similaritati pregnante doua cate doua.
toti sudicii au cultul conducatoruli autoritar luminat, la fel si orientalii.
nordicii si occidentalii au o abordare mult mai rationalista.
e o dihotomie perpetua intre 2 modele complet diferite in abordarea vietii, poate la limita intre idealism si materialism , intre emotionalism si rationalism.
nu face greseala sa crezi ca unul din ele e superior.
intre femeia total supusa de tip japonez si femeia de cariera de tip anglo-saxon care-si tine barbatul acasa in concediu paternal zau ca nu exista nicio ierarhie.
ambele par la fel de bizare.
numai ca viata este turnata in forme care ti se par familiare, deci normale, si in unele care-ti sunt nefamiliare si deci anormale.
dar nu inseamna ca unele sunt mai bune ca altele.

Bogdan Dobondi spunea...

Nu este vorba despre ce e mai bine sau mai rau. Este vorba de eficienta. Domnul profesor despre care am vorbit ne-a explicat ca au facut BVB pe stilul canadian. O bursa care se autoreguleaza. Iar cand politicienii au auzit acest cuvant, n-au fost de acord. Pentru ca ei ierau sefii au trebuit sa se bage, sa scoata niste legi. Stiau ei mai bine. Acuma, 10-12 ani mai tarziu se zbat sa bage inapoi aceleas legi care au fost scoase de ei insisi. Hibrisul in populatia generala in europa de sud este mult mult mai mare. Iar acest lucru este motivul pentru care dureaza atat de mult la noi. De aia suntem codasii Uniunii in aproape toate punctele de vedere. N-avem cum sa evoluam si sa-i ajungemdin urma fiindca suntem mereu ocupati sa reinventam roata. Mai bine sau mai rau? Opinia mea este explicata cel mai bine cu proverbul: "Cel care a strabatut drumul o data, stie unde sunt gropile." Noi, Romani, si si eu, vrem sa descoperim gropile singuri. In opinia mea, acest este motivul pentru care suntem in urma...

aka Vali spunea...

noi avem o problema majora.
suntem in Uniunea Europeana, dar geografic, cultural, civilizational si din foarte multe alte puncte de vedere suntem in "buffer zone", zona de tranzitie intre occident si orient.
tu sustii tractarea fortata spre occident, ceea ce este justificat si cam asta e ideea leadership-ului romanesc actual.
dar, data fiind structura "amestecata" a poporului roman, acesta cultura si civilizatie care e "gri", nici occidentala, nici orientala, emigrarea fortata spre vest va dura generatii, in cazul in care va reusi.

Bogdan Dobondi spunea...

Cam asta cred si eu. Aceasta schimbare trebuie sa vina din jos in sus si nu de sus in jos.

Anonim spunea...

M-a distrat pe de o parte post-ul tau...dar pe de alta m-a intristat. Tocmai pentru ca nu-ti place sa minti si pentru ca romanilor le place sa se minta singuri.
Punctual:
Citez: "in Anglia, sau alte tari unde stilul de management anglo-saxon este aplicat, un manager se sfatuieste cu oameni pe care-i conduce si le cere opinia. Managerul anglo-saxon apreciaza ca sunt lucruri amanunte care specialistul, cel care este angajat cu scopul de a fi expert in amanunte, le stie mai bine decat el..."
Teoria suna bine....realitatea in schimb e totusi diferita. Si sustin asta prin faptul ca lucrez intr-o firma britanica in care managementul anglo-saxon imi scoate peri albi. Principal e cum spui tu: ca specialist esti consultat. Problema e ca luarea deciziei in 98% din cazuri nu are nici o legatura cu ce ai recomandat tu ca specialist ci cu ce a apreciat managerul ca fiind ok. Si de multe e orice, numai ok nu. Ca subaltern tot ce poti sa faci e sa atragi atentia asupra riscurilor pe care si le asuma managerul prin luarea deciziei respective...fiindca altfel tot tu pici prost cum ca nu l-ai avertizat. Dar ponoasele deciziei proaste tu le tragi, ca muncesti de 10 ori prost cand ai putea sa muncesti 1 data si bine si sa fii mult mai eficient.
Apropo de tema cu "cine canta in familie, cocosul sau gaina?"...si de ce ziceai tu: "Cireasa pe tort este ca dansa este de multeori mai inteligenta decat dansul..."...aici pot totusi sa te contrazic...in sensul ca daca madame era chiar mai inteligenta, atunci stia sa aleaga un cocos mai bun (ca nu-s toti la fel). Este exact aceeasi discutie ca aia cu spaga: omului daca-i permiti sa se comporte intr-un anumit fel si nu-l taxezi cand greseste, va trage concluzia ca asa este normal sa se comporte, ca doar si tata, si bunicul, si vecinul si amicul...toti se poarta la fel si uite ce bine le merge, el de ce-ar fi fraier? Dar daca madame ar zice: "eu sunt iubita/nevasta, nu menajera/secretara/servitoarea'...si nu ar accepta ea insasi acest rol...si nu una, ci toate ar face asa...probabil nu am mai gasi barbatul asta sud-est european peste vreo 100-200 de ani. Ca individ, indiferent de sex, trebuie sa stii ce vrei de la viata, de la tine si pentru tine, si ce accepti sau nu de la altii. Dar asta e o chestie care tine foarte mult de individ si de educatia pe care a primit-o iar la capitolul educatie in Romania...ma tem ca vestile nu sunt prea bune...

Anonim spunea...

Felicitari Bogdan, pentru bolg si pentru noua directie pe care ai o urmezi in viata.
Tine-o tot asa

Bogdan Dobondi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Bogdan Dobondi spunea...

@A.C. Si in stilul anglo-saxon, sefu' este sefu', dar acolo in general nu-l angajatul nu este umilit. In procesul formarii unei echipe este in interesul angajatorului sa-l faca pe cel angajat sa simta ca lucreaza si pentru binele propriu, altfel nu v-a da randamentul maxim. Creearea unui sentiment de apartinere este in interesul angajatorului, iar la noi, stilul in care multi angajatori ii "motiveaza" pe angajati, adica cu biciul, prin intimidare si cu-n mod care aduce gandul la vremurile feodale. Asta il face pe angajat sa munceasca pentru cat este platit. Acest lucru inseamna rareori randament maximal.

Din punct de vedere a femeiilor, pot spune din propria experienta ca daca, ca barbat, esti loial, ajutator si iubitor ajungi sa ramai cu cuvintele "vreau sa ramanem amici". Ma gandesc ca un barbat care nu este un umflat, plin de el insisi si cu tendinte iloaile este un barbat de care femeile se plictisesc. Azi, loialitatea este primul atribut care este aruncat pe geam atunci cand o domnisoara intalneste cineva care are bani, putere sau/si statut social. Un barbat ca mine, "a nice guy", nu ajunge niciodata la statutul de iubit. Ajunge sa fie amic, sau luat de fraier. Depinde de caracterei domnisoarei, dar ambele variente sunt bine reprezentate in CV-ul meu. Sunt genul de barbat care gandeste la ce am de oferit atunci cand intru intr-o relatie. Iti dai seama ce sa intampla atunci cand intalnesc pe cineva care gandeste doar la ce are de primit, care gandeste ca a muncit prea mult pentru jucariile sale de a le impartasi cu cineva. N-am gandit asa intotdeauna, dar, dupa ce am fost expediat pentru lipsa de excelenta (inca azi habar n-am ce inseamna acest lucru, poate trebuia sa fiu sefu' ei ca s-o pot promova la serviciu, nu stiu...), cu noul batand la use si mintit cu tupeu atunci cand adevarul, oricare ar fi fost el, a fost singurul lucru solicitat, am ajuns la concluzia ca mai bine plec cu gandul ca eu sunt mereu doar amicul. Asa ma mai protejez si eu si nu trebuie sa mai imi fac iluzii. Stiu ca suna un pic acru, dar nu-s. Este doar realitatea in care traiesc. Efectiv nu mai cred ca se pune valoare in altceva decat bani, putere sau statut social atunci cand o femeie priveste un potential iubit.

Acum trebuie sa recunosc ca sunt curios despre indentitatea ta. Initialele A.C m-au derutat, pentru ca nu pot sa-mi dau seama cine esti sau daca ne cunoastem... :) Mersi pentru comentar.

B.

Bogdan Dobondi spunea...

@Sorin Multumesc mult. Sunt sigur ca va fi bine, desi incertitudinea este pe agende zile...