duminică, 25 iulie 2010

Călătoritul în timp evitând paradoxul bunicului

imagine: Seth Lloyd et al.

Doar câțiva ani după ce Einstein a propus că timpul este relativ observatorului alții precum Kurt Gödel au dedus, tot din ecuațile lui Einstein, că în teorie se poate călători în timp. Aceste solușii l-au deranjat pe Einstein deoarece călătoriile în timp nu sunt tocmai intuitive. În plus, nu mult după ce s-au descoperit soluțiile ecuaților einsteiniene, lumea și-au dat seama de paradoxul bunicului care a fost, culmea, cel mai tare argument împotriva călătoritul în timp. Asta până acum..

Acest paradox este destul de logic; tu călătorești înapoi în timp înaintea nașterii părinților tăi și îți ucizi bunicul. Atunci nu ai mai fi existat pentru a putea face călătoria în timp!

Acuma câțiva fizicieni de la renumitul institut MIT au găsit soluții pentru evitarea paradoxul bunicului. Faptul că sunt unii care sunt plătiți pentru a se ocupa cu asemenea întrebări mi se pare extraordinar de fain și în același timp extraordinar de înspăimântător. Dar asta este altă poveste...

Înainte de a continua vreau să clarific pentru cei care acum cred că am luat-o razna. Unu la mână: călătorile în timp sunt posibile în anumite condiți, este aproape doar o chestiune de viteză și implicit energie! Simplu nu-i așa? Doi la mână: nu acum am luat-o razna ci mai de mult!

Deci în situația în care ai acces la o sursă nelimitată de energie ai putea, cel puțin teoretic, construi o nava cu o capacitate de a se apropia viteza luminii și ca atare, invocând acele condiții speciale ale soluților ecuațiilor einsteiniene, ai putea porni spre o destinație și sosi înainte de a pleca.

Razna, da?

Este însă mult mai complicat decât am descris eu, iar eu nu pot descrie fenomenul mai bine fiindcă nu-mi permite româna mea și nici nu sunt sigur că am înțeles principiile fizice în întregime; n-am luat-o razna suficient de mult cu alte cuvinte. Dacă vreți mai multe detalii de la un expert vă recomd cărțile lui Stephen Hawking.

Așa, ca să revenim; ziceam că acum s-au făcut unele calcule care sugerează că prin teleportarea cuantică, cel care călătorește înapoi în timp poate fi ”setat” astfel încât să nu poată să-și ucidă bunicul. În practică ar fi ca-ntr-un film cu Bruce Willis în care oricât de mult banditul încearcă să-l ucidă pe Bruce, omul scapă mereu în ultima clipă. Bunicul tău devine așadar ca Bruce Willis, greu de ucis, iar glonțurile tale și-ar rata ținta inexplicabil. Noi, cei care ni s-a părut că triologia Matrix a fost un documentar despre logică, nu avem nici o problemă cu aceste noțiuni...

Acest lucru presupune însă că mecanica cuantică nu este liniară și momentan sunt argumente că ar fi dar și că nu ar fi. Iar când eu o să înțeleg diferență între cele două variante, care va fi peste câteva luni dacă este să ne luam când am început să studiez fizică și unde sunt acum, am să explic tuturor care neapărat țin să afle. Am însă dubii că voi sunteți la fel de interesați ca și mine de lucruri din ăstea; majoritatea oamenilor au totuși o viața și n-au luat-o razna...

Eseul fizicieniilor de la MIT îl puteți descărca de pe arxiv.com (PDF) și ca deobicei, dacă doriți amănunte mai coerente și nu în româna mea de grădiniță, să mă ierte copii din grădinițe dacă mă înșel și ei sunt mai tari decât mine, atunci puteți citi articolul sursă pe physorg.com. Acuma mă întorc înapoi la luatul razna; săptămâna care vine am examen despre atome și nuclee.

Vară șmară; cine are nevoie de vară când ai un asemenea examen?

B.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cica este un profesor care lucreaza momentan la un fel de masina a timpului. Chestia este ca se poate calatori in timp atat in viitor cat si in trecut, dar nu mai devreme de momentul crearii masinii respective. Si cam atat stiu. Ma depaseste subiectul... dar nu cred ca o sa vada nimeni acest comentariu. :)