luni, 26 iulie 2010

Oamenii crizei

Când citesc în ce hal îl face media pe Emil Boc, îmi dau seama de ce renunțase Stolojan la scaunul de premier. Poate mă înșel, poate n-am fost eu atent atunci, dar știu că la vremea aia chiar mă întrebam de ce se retraseră Stolojan și la lăsat pe Boc premier. Acuma îmi dau seama că probabil și-a dat seama în ce rahat e bagată țara și nu vroia să fi cel învinuit așa cum este Boc acuma.

Mă simt nevoit să remarc două lucruri:

1. Ce lider este Stolojan! La greu se vede cine-i cine, pe cine te poți baza și cine-i doar din carton. Cu rezervația că s-ar putea să mă înșel. Știu că dânsul a fost bolnav și nu vreau să fiu mai nesimțit decât necesar.

2. Cât de simplistic gândesc cei din presă care zi de zi latră de parcă cei de dinainte, adică ilieștii și PNL-iști, n-au afectat starea țării de acum în nici un fel. Ascult întrebările jurnaliștilor și rămân cu gura căscată la ritmul ratărilor oportunităților de a pune o întrebare incomodă pe care o au jurnaliștii noștri. Ăștia ce naibi au făcut la facultăți, pe bune?

Adică, un politician, care timp de 10-12 ani la putere n-a făcut nimic, îl acuză pe altul că n-a făcut un anumit ceva timp de doi ani, iar jurnalistul se face că plouă și schimbă subiectul. Cât de greu este să formulezi următoarea întrebare: ”Dar dvs de ce n-ați făcut acel ceva acei 10-12 ani cât ați stat la putere?” Pe bune, cât de greu poate să fie?

Încep să înțeleg de ce românul preferă telenovele. Dacă jurnaliști, sau ce sunt, merg la interviuri doar pe post de ținători de microfon, n-ar fi mai ieftin pentru furnizorii de știri să folosească stative de microfoane anorganice? Că mna, fiind criză toată lumea trebuie să economisească...

B.

3 comentarii:

Mircea Vladut spunea...

Presa de la noi e impartita, asa cum a fost societatea noastra neformata inca de dupa revolutie.
In afara de asta, numai daca te gandesti la promisiunile din campania electorala de crestere a salariilor profesorilor cu 50% comparate cu scaderea veniturilor cu mai mult de 30% - realizare (cu toate ca in 2009 au crescut pensiile si salariile preotilor, cu toate ca era tot criza!) tot ai acorda clementa presei.
In plus fata de asta, guvernul Boc impreuna cu Basescu nu au facut nimic in afara de vorbe goale; nici macar o masura cu adevarat pozitivsa nu au luat pentru economie; au scazut salariile bugetarilor anul trecut, dar cheltuielile bugetare cu salariile au crescut! Greu de gasit o explicatie la cele ce s-au intamplat in Romania in 2 ani.
Stolojan cred ca este cumva la mana lui Basescu; a fost a doua oara cand s-a "retras" in favoarea lui Base prima data, apoi in favoarea lui Boc (la cerinta lui Basescu). Eu cred ca e o simpla marioneta.
PNL-istii macar au facut afaceri bune pentru stat; au vandut BCR cu 3 miliarde euro, au cumparat Daewoo falimentar si l-au revandut la Ford pe bani buni etc. Masurile liberale s-au cunoscut in cresterea economica. Greseala lor a constat in cooperarea cu PSD (care e fratele PDL, doar amandoua partidele sunt impreuna fostul FSN!) si a facut niste cheltuieli riscante in campania electorala (la cerinta PSD), dar macar ei si-au permis, caci exista crestere economica, (bugetul era excedentar!), pe cand Boc a cheltuit fara sa aiba ce, pe datorie. Romania a imprumutat 20 miliarde de euro care nu mai sunt nicaieri, n-au facut nimic pozitiv cu banii aceia, s-au evaporat.

Bogdan Dobondi spunea...

Pai, stai nitel... Că a fost criza financiară pe plan global. Băsescu și Boc sunt de vină și pentru asta?

Nu zic că sunt buni cei doi; dacă cauți pe blogul meu ai să găsești ce părere am eu despre acele promisiunii electorale...

Sunt praf, da! Dar nu de aia arată țara cum arată. În vremuri bune trebuia economisit iar cei de la putere au mărit cheltuielile guvernului și au mărit datoria externa; pentru asta nu-l putem învinui pe Boc, sau pe Băse.

Gestionarea unei crize se face și în vremuri în care economia merge bine. Aș spune că mai ales atunci se gestionează viitoarea criză.

Aici văd eu problema; nu că e Boc sau Băse... Chiar n-ar fi contat cine ar fi fost la guvernare că tot așa ar fi ieșit. Părerea mea...

B.

Mircea Vladut spunea...

Criza e criza, intr-adevar. Dar toate tarile au luat ceva masuri de stimulare a economiei. Base si Boc doar au dat din gura, e singurul lucru la care se pricep.
Eu am ce am cu ei din 1996; atunci au fost la guvernare impreuna cu taranistii, dar au criticat puterea! in 2004 au fost la guvernare impreuna cu liberalii (adevaratii liberali, nu niste socialisti, membri ai internationalei socialiste, transformati peste noapte in partid de dreapta) si au criticat puterea! in 2009 au fost la guvernare cu PSD-ul si au criticat puterea! Acum ca nu mai au partener pe care sa dea vina, critica opozitia! Atat stiu sa faca.
Ceausescu a avut 13 miliarde DOLARI datorie, astia au facut 20 miliarde EURO intr-un an. Banii s-au dus la bancile din strainatate, sa le ajute economia austriecilor si altora. Asta e o masura buna? Chiar daca nu era criza, economia romaneasca tot la vale mergea cu asemenea conducere.
Iar eu nu suport minciuna ieftina. Macar sa minta ca lumea, ca ma simt ca un idiot daca inghit minciuni de doi bani. E o minciuna IN FATA, stiind ca eu stiu ca el minte. Sau crezand ca sunt atat de prost incat il cred.
Intr-adevar, trebuia economisit in vremurile bune; cine nu a facut asta nu e gospodar. Dar cine a aruncat la gunoi in vreme de criza ce mai e atunci? Anul trecut au fost 2 campanii electorale; inaintea fiecarei campanii cei doi anuntau public iesirea din criza, ca apoi, dupa terminarea campaniei sa spuna ca e vai de noi. Prea pe fata, totusi!
Au astigat prezidentialele cu sloganul "PNL s-a compromis cu PSD", dar ei au fost in coalitie un an!
Nu am nimic cu opiniile tale, imi dau seama ca incerci sa fii echidistant si ai dreptate in ceea ce spui, in general. De aceea ma intereseaza blogul tau (nu e singurul motiv, bineinteles), sa vad cum se vede prin prisma unuia din strainatate, care a inceput sa gandeasca altfel. Apreciez si punctul tau de vedere, este apropiat cu al meu.
Spune o masura luata de Boc care sa fi avut un efect pozitiv asupra economiei. Eu nu gasesc niciuna. Liberalii au luat multe masuri cu efect benefic.
Toate legile si masurile BOC sunt proaste, cu efecte negative. Toate au avut de suferit, nu numai economia. Dar ce, justitia e afectata de criza? Nu au putut sa o faca independenta din cauza crizei? Nu ei controleaza justitia?
Cainele meu ar fi fost un premier mai inteligent. Si mai cinstit. Si chiar ar fi latrat mai putin si mult mai eficient.