miercuri, 15 septembrie 2010

Cineva cu o propunere concretă

Omul de afaceri Dan Suciu vorbește într-un articol în Ziarul Fianaciar despre rolul băncilor în criza economică. Nu sunt cu totul de acord cu analiza dânsului, însă în mare are dreptate și mă gândesc că oameni precum dânsul ar trebui să fie la conducerea țări și nu scandalagii telenoveliști care sunt acuma. Vreau însă să subliniez ceva în legătură cu dl Suciu; ceea ce urmează să scriu este bazat pe articolul din Ziarul Financiar. Nu cunsosc istoria dânsului și sunt conștient că aproape toate averile din România au scheletele lor prin garderobele acționarilor. Insă oricare ar fi povestea averii dânsului, vreau să spun că-n acest articol, dl  Suciu a făcut o analiză aproape bulls-eye...


Citind articolul am primit impresia că banca națională fie că n-a știut să gestioneze situația fie că n-a vrut. Dl Suciu se întreabă de ce clienții care sunt buni plătitori sunt pedepsiți de bănci și spune că statul, prin Cec, ar putea să-i ajute pe cei care au credite scumpe și sunt buni plătitori prin a le oferi credite mai ieftine, eliberând așadar un miliard de euro pentru consum, care la rândul să va antrena afaceri de zece miliarde de euro.

Dl Suciu mai spune că bănciile din România nu mai dau credite pentru investiții și că toate investițiile, de care România are atât de mare nevoie, trebuie să vină de la companii din străinătate, unde creditele de investiții sunt mult mai ieftine. Sincer, am observat și eu că băncile din România au dobânzi foarte mari.

Comparând cu Suedia unde momentan creditele sunt foarte ieftine, ceea ce împreună cu un deficit de locuințe continuă să alimenteaze creșterea prețurilor de pe piață imobiliară (ca să dau un exemplu), politica băncilor din România este contraproductivă, chiar dăunătoare, iar politicienii ar trebui să se sesizeze. Da, se caută oameni în construcție în Suedia. Nu, habar n-am ce sau cum să facă un român ca să ajungă pe un șantier de aici, așa că n-are sens să mă întrebați.

Cum ziceam; nu prea știu cine este dl Dan Suciu, adică nu-i cunosc istoria, dar dacă mă iau doar după articolul din ZF, la care puteți ajunge prin urmărirea link-ului de mai jos,  mi se pare o persoană care ar putea să facă ceva, care ar merita un vot de încredere. Orice părere ați avea despre el - poate voi cunoașteți istoria lui mai bine decât mine - tot trebuie să recunoașteți că dânsul are ceva ce politicienii le lipsesc politiceiniilor: o propunere concretă pentru ieșirea din criză...

 sursă: Ziarul Financiar

B.

3 comentarii:

Mircea Vladut spunea...

Ai dreptate in privinta bancilor. Dar trebuie tinut cont ca ele sunt acum doar sucursale ale bancilor straine si nu au interese nationale. Poate ca tocmai interesele altora sunt servite de bancile din Romania (e o presupunere fara acoperire).
Daca analizezi masuriel politicienilor, vei observa ca aproape toate au efecte inverse, care adancesc criza. Impresia este buna, de reforme, dar realitatea de pe teren e alta.

Bogdan Dobondi spunea...

Da, iar întrebarea este dacă se întâmplă din prostie sau din alte motive...

Mircea Vladut spunea...

Greu de spus, dar oricum nu este bine, iar eu si cei de aici nu avem ce face.