marți, 28 septembrie 2010

Negocieri pentru intratul la guvernare...

Ca să vezi că nu se dezmint nici de data asta; socialdemocrații suedezi declară azi că priministrul Reinfeldt i-a contactat pentru a discuta o posibilă colaborare în domeniile de imigrare și integrare. Bun. La prima vedere asta n-ar fi nu știu ce odată ce sunt opt partide în parlamentul suedez, din care șapte au declarat ar aproape ar alege moartea înainte să colaboreze cu PRM-ul scandinav SD. Bine, n-au formulat-o chiar așa de dramatic - suntem în Suedia și nu România - dar asta înseamnă declarațiile lor de fapt.


Ceea ce este destul de interesant este însă să privești cu câtă ușurință socialdemocrații ar renunța la coaliția cu stânga și cu verzii. Și este chiar culmea având în vedere că verzii au fost foarte reci la invitația lui Reinfeldt făcută în seara alegerilor. Atunci, verzii au spus că nu sunt interesati, că daca Reinfeldt vrea ceva trebuie să vorbeasca cu întreaga coaliție roșuverde. Din păcate, frații lor înțeleg altceva din cuvântul colaborare și coaliție.

Se pare că în fața posibilități de a avea putere, doamna Sahling și restul bagă cuțitele pe unde apucă. Nu m-ar mira deloc ca aceste discuții cu socialdemocrații să fie o tactică a lui Reinfeldt; știind foarte bine că socialdemcrații sunt prostituații puterii, adică ar face orice pentru un strop de putere, o să muște momeala. Verzii vor vedea cât de fideli sunt partenerii coaliției roșuverde și vor accepta invitația inițială făcută de Reinfeldt.

Dacă într-adevăr acest este cazul, trebuie cu toții să ne dăm palăria jos și să învățam arta negocierilor politice de la dl Reinfeldt.

B.

6 comentarii:

Mircea Vladut spunea...

Dar daca nu e asa (sa fie un maestru in arta negocierii) ... inseamna ca "In dragoste si la razboi - totul e permis". Pana in prezent s-a confirmat de fiecare data, interesele fiind intotdeauna deasupra principiilor. Daca ei considera ca vor pierde increderea electoratului si nu au sanse prea mari sa recupereze (fiind la guvernare) pana la alegerile urmatoare, atunci va fi mai importanta respectabilitatea. Daca nu - vor gasi ceva de spus electoratului si vor lua o bucata de putere, atat cat pot. Cine are nevoie de respectabilitate?

Bogdan Dobondi spunea...

Păi dacă nu e doar o tactică înseamnă ca alianța de dreapta nu se crede atât de puternică încât a lăsat de înțeles.

Faza este că lipsesc două voturi în parlament pentru ca să aibă majoritate.

Știi, matematicianul din mine spune însă că este prea elegant ca să nu fie o tactică de negociere, mai ales că verzii au fost destul de aroganți prin ziare când Reinfeldt le-a făcut invitația...

Dar e și așa cum spui tu; doar e politică și mna...totul este posibil. Chiar și-n Suedia.

Mircea Vladut spunea...

Nu matematicianul din tine, ci ma curand idealistul din tine. Si omul care crede in ceea ce spune si care crede in oameni si in principii.
Dar cine stie? Poate ca se va intampla ca-n Romania, sa dezerteze doi parlamentari, (dar asta chiar nici eu nu cred sa se intample in Suedia).

Bogdan Dobondi spunea...

Probabil n-o să dezerteze nici unul; dar să știi că există posibilitatea ca doi verzi, sau socialdemocratți, să se abțină la fiecare votare...

Cum adică idealism? Dacă asta e tactica lui, înseamnă că își asigură patru ani la putere și că bagă strâmbe la adversari cu o singură mișcare. Pure evil...:))

Mircea Vladut spunea...

Tu esti idealistul, nu el! El e realist si profita de idealismul oamenilor, urmarindu-si oricum interesele personale si de partid ascunse sub imaginea de interese ale intregii tari. Nu spun ca nu sunt si interesele tarii, dar sunt mai putin importante.
Nu m-am gandit ca s-ar putea abtine de la vot, ceea ce este, de fapt, un vot impotriva, mascat de tactica abtinerii, nu?
Sa mai scrii despre politica suedeza, asa cum o vede un roman stabilit acolo, la noi se vede ca fiind ceva foarte indepartat si neimportant pentru noi. De aceea o privim cu superficialitate, dar poate fi si o lectie pentru noi. Eu urmaresc politica suedeza doar de pe blogul tau.

Bogdan Dobondi spunea...

Nu te contrazic în privință cu ce zici despre idealism.

Prin articol am vrut să arăt că se poate duce o luptă politică fără scandal, ieși necontrolate în massmedia și atacuri la persoane.

Chiar dacă sunt idealist conștientizez că este nevoie de anumite ”skills” pentru ca să poți să fii politician.

Pe de altă parte, ziua în care un membru din parlamentul român devine la fel de idealist cât cel mai pragmatic politician din parlamentul suedez va fi ziua în care România va începe să-și revină...