joi, 23 septembrie 2010

Rezultatul ofical al alegerilor parlamentare din Suedia

Se pare că le-au lipsit 800 de voturi populare alianței de dreapta pentru a câștiga majoritate în parlament. Este destul de nefericit, opinia mea acum, că Suedia nu are un gunvern majoritar. Chiar și așa, nu cred că este capăt de lume deoarece această situație parlamentară, cu un guvern care n-are majoritate în parlamant, a fost relativ de obijnuită pe scena politică din Suedia.

Ceea ce este mai extraordinar acuma este faptul că încă mai există riscul că economia pe plan global să reintre în recesiune și că un partid xenofob, care a câștigat mai puțin de 6% din voturile populare, are acuma puterea de a demite guvernul. Următoarea perioadă devine așadar extrem de interesantă. Cum își vor gestiona relațiile cu xenofobii din SD celălalte partide, care toate au exclus o eventuală cooperare cu partidul condus de Jimmie Åkesson?

Acum, dacă rezultatul nu va fi atacat în instanță, Fredrik Reinfeldt urmează să-și formeze cabinetul. Eu unul nu cred că poate fi exclusă colaborarea cu alianța de dreapta de către unora din partidul verde; cred că verzii sunt mai dispuși la compromise acum când știu că riscă să fiu acuzați că le dau putere rasiștilor.

sursă: svd.se

Corectare; nu este rezultatul ofical. Este doar rezultatul după numărarea voturilor. Rezultatul oficial urmează să fie anunțat după ședința comisiei electoral care începe azi la ora 15.00.
 
B.

Niciun comentariu: