sâmbătă, 13 martie 2010

Reuters şi javrele din România

Citeam cartea de standarde şi valori jurnaliştilor de la Reuters. Sunt mai multe puncte şi toate sunt binecunoscute şi folosite şi de majoritatea jurnaliştiilor din Suedia. Ultimul punct de pe listă este:
  • Never pay for a story and never accept a bribe
"Niciodată să nu plăteşti pentru un pont şi nici o dată să nu accepţi o mită."

Am o întrebare; câţi jurnalişti în România trăiesc dupa această regulă? Am scris câteva articole destul de negative despre jurnalişti şi în numele echilibrului vreau să scriu şi ceva pozitiv. Vreau să spun că cunosc jurnalişti cu foarte multă integritate şi foarte competenţi. La moment dat chiar ieşam cu o jurnalistă. A fost acum vreo 10 ani şi ea lucra la ziarul local. A fost, şi este în continuare, o domnişoară foarte drăguţă şi foarte de treaba. Azi scrie în unul dintre cele mai binecotate ziare din Suedia, DN, şi mai vorbim din când în când despre cum este să fii jurnalist. Dar nu despre ea era vorba; deşi îmi menţin părerea că nu există jurnalişti în România, vreau să zic că în lume există, iar unii dintre ei sunt foarte, foarte buni la ceea ce fac. Dar de ce spun că nu există jurnalişti buni în România?

Sunt sigur că există talent jurnalistic şi în România, însă cei care conduc massmedia română sunt, toţi şi fără excepţii, nişte javre cărora li se rupe de binecunoscuta responsabilitate care-i aparţine presei libere. Da. Aţi citit bine - nişte javre ordinare care în loc să-şi facă treaba au contribuit la lipsa de dezvoltare de după revoluţie. Ce se întâmplă atunci când cei care ar trebui să ţină ochii pe clasa politicieniilor înşişi devin politicieni? Păi, ce să se întâmple? Uitaţivă în jurul vostru! România este o ţara împărţită în două - cei care au şi, grupul cel mare, cei care n-au. De ce? Fiindcă aceste javre care controlează massmedia în România nu-şi fac meseria.

Polticieni în Suedia se gândesc de mai multe ori până scot ceva pe gură. Ei sunt foarte conştienţi că dacă greşesc, intenţionat sau neinteţionat, presa va fi peste ei ca nişte lupi înfometaţi. Politicieni români pot zice aproape orice - şi aşa sunt tovarăşi de şpriţ cu cei care controlează ceea ce citeşte românul în ziar sau ce vede la ştirile de la televizor. Nu vi se pare ciudat că toată lumea ştie cât de mare este corupţia în România, dar că nici-un jurnalist, înafară de Cătălin Tolontan, şi oricum am eu suspiciunile mele despre războiul GSP contrea Ridzi, n-a făcut nici-un reportaj despre corupţie? Javre!

Ca să mă întorc înapoi la cei de la Reuters; încredere este totul atunci când citeşti ştiri. Trebuie să fii la fel de informat despre cine dă ştirea cum eşti despre ştirea în sine. Asta ne-au învăţat la şcoală în Suedia. Asta am pus la practică peste tot, şi în România, şi sincer - n-am încredere în nici o sursă de ştiri din România. Reuters, şi alte surse, le am ca "bookmarks" pe browser-ul meu. Ştiu că ceea citesc pe Reuters este scris fără vreun scop ascuns. Ador reportajele de la BBC. Ca să vă dau două exemple. Ştie cineva de asemenea surse de ştiri în România sau există doar tabloide? Eu nu ştiu de nici una. Poate acuma unii dintre voi veţi credea că-s arogant. Nu vă mai frământaţi atâta - chiar sunt! Detest oameni care din lipsă de respect pentru meseria lor fac o ţară întreagă să sufere. Nu contează cât de cunoscuţi sunt sau câtă carte au - tot javre sunt...

Insipiraţia pentru această postare mi-a venit după ce am tras o tură pe mai multe site-uri de ştiri din România (mediafax, PROTV, Antenele şi câteva ziare). De vreo lună n-am mai prea fost pe aceste site-uri. Vă promit că la ce scârbă mi s-a făcut va dura mai mult decât o lună pană mai intru din nou. Conducătorii manelişti nu sau gândit că nu la toţi le place imagini semiporno atunci când căutăm ştiri. Repet... nişte javre!


B.

Niciun comentariu: