sâmbătă, 20 martie 2010

Perelman şi conjectura lui Poincaré

În imaginea din dreaptă îl puteţi vedea pe matematicianul Grigoriy Perelman. Dânsul a reuşit să găsească o dovadă la o problemă matematică de 100 de ani. Perelman a câştigat aşadar premiul Milenium şi 1 milion de dolari pentru că a dovedit conjenctura lui Poincaré.

Pentru cei care într-adevăr dau click şi citesc pe wikipedia despre conjectura lui Poincaré vreau să clarific; suprafaţa pe o minge de fotbal are doua dimensiuni chiar dacă fotbalul, sau sfera, exită în trei dimensiuni. Când citiţi "spaţiul tridimensional" pe acea pagină wikipedia să ştiţi că este vorba de suprafaţa pe o sfera în patru dimensiuni şi aia-i o ţâr' mai complicat. Să înţelegeţi că omul este un geniu, dacă cumva nu v-aţi dat seama din imagine.

Din motive necunoscute Perelman s-a ofticat pe întreaga comunitate de matematicieni şi nu mai vrea să ştie de ei. Aşadar el pe lângă că a refuzat medalia Fields, fiind singurul din istorie care a făcut asta, cudos, şi comentarul lui atunci când a refuzat un alt premiu, acordat de asociaţia europeana a matematicienilor cu motivaţia că juriul nu este suficient de inteligent pentru a înţelege munca lui, tocmai a refuzat şi premiul Millenium de un milion de dolari. Acuma locuieşte împreună cu mama lui într-un apartament în S:t Petersburg. O monedă are-ntr-adevăr două feţe...

Punem pariu că peste 20-30 de ani o să se facă un film despre el, la fel cum s-a facut şi despre John Nash? Articol cu mai multe detalii... (da, este oficial că a refuzat premiul Millenium).

B.

Niciun comentariu: