vineri, 5 martie 2010

Revelaţia zilei

Ce am realizat azi? Am realizat că persoanele care discută economie în termeni Keynes SAU Friedmann sunt nişte idioţi. Scuzaţi-mi duritatea cu care spun cuvântul IDIOŢI, dar într-adevar sunt nişte IDIOŢI. Ambele teori sunt la fel de bune sau proaste. Ambele sunt aplicabile deoarece ambele şi-au făcut treaba pentru care au fost concepute, însă nu-s aplicabile peste tot şi în acelaşi timp. 

Suedia este o ţară care are o nevoie disperată de ideile lui Milton Friedmann pentru a nu se alătura ţările din Africa în acel clasament binecunoscut, în care ţările din Africa ocupă locul trei. Keynesianismul a fost religia politicienilor în Suedia şi, ca atare, să munceşti este pentru mulţi o opţiune de cum să-ţi petreci ziua şi nu o necesitate a vieţii. Din punct de vedere materialistic nu este foarte mare diferenţă între cei care muncesc şi cei care sunt şomeri profesionişti - în Suedia chiar poţi să fi şomer profesionist şi să trăieşti destul de bine. Şi o ţară în care nu prea se vede diferenţa între cei care fac ceva şi cei care şi-o freacă toată ziua este se îndreaptă spre dezastru. Încearcă însă să discuţi asta cu-n suedez, mai ales dacă te cheamă Bogdan, şi ai să afli cât de toleranţi sunt de fapt suedezii...

România, pe de altă parte, are mare nevoie de keynesianism. Trebuie doar să-i asculţi pe oameni de gen Becali sau Vanghelie ca să-ţi dai seama de acest fapt. Bine, întâi ar trebui să se facă vreo 10 000 de arestări prin birourile de la Casa Poporului, Cotroceni, primăriile capitalei şi cele din mai multe alte oraşe din România (văd că au început la Craiova deja - bravo!). Apoi putem vorbi de teori economice şi de investiţii făcute de statul român pentru beneficiul poporului român şi nu tovarăşii de şpriţ.


B.

Niciun comentariu: