marți, 16 martie 2010

Ştiri de dimineaţa

Cosmologii de la Yale şi câţiva fizicieni francezi au reuşit să confirme suspiciunea că unele supernoavae provin din stele al cărora masă a fost mai mare decât limita lui Chandrasekhar. Din acest motiv Richard Scalzo de la Yale a format o teorie cum că aceste super-supernovae de fapt provin din ciocnirea dintre două pitice albe. Dacă acest teorie se va confirma ar putea să aibă un impact asupra modelurilor care descriu sisteme mari precum o galaxie şi teoriile noastre care descriu gravitaţia. Articol cu mai multe detalii
 imagine High-Z Supernova Search Team, HST, NASA 
 
 Nava lui ESA, Mars Express, se află într-o orbită eliptoidă în jurul planetei Marte. Această orbită o aduce foarte aproape de Phobos după cum puteţi vedea în imaginea din dreapta. În 2011 ruşi vor trimite o navă cu intenţia să aterizeze pe Phobos, sa culeagă monstre şi apoi să se întoarcă înapoi cu acele monstre. Aceste imagini, făcute de Mars Express, au printre altele ca scop să găsească un loc de aterizare potrivit pentru nava rusă.
Acele puncte roşi sunt locurile de aterizare propuse. Articol cu mai multe detalii pe sciencedaily.com. imagine: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)


Cu aceste două noutăţi vă doresc să aveţi o zi frumoasă!

B.

Niciun comentariu: