joi, 18 martie 2010

Ştiri care contează....

În stânga vedeţi o imagine imaginară care arată CoRoT-9b, o planetă cu mărimea lui Jupiter care a fost descoperită într-un sistem solar aflat la 1500 ani-lumină de noi. CoRoT-9b este prima planetă descoperită intr-un alt sistem solar care seamănă cu planetele din sistemul nostru.
sursă: sciencedaily.com
imagine: University of California - Santa Barbara




Imaginea din dreapta a fost luată de sonda spaţiala Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE). Un pic în dreaptă de centrul imaginii puteţi vedea mai multe stele albastre - adunarea aceea se numeşte Berkeley 59. Parţile verzi şi roşiu-portocaliu fac parte din nebuloasa NGC 7822 şi conţine ce a mai rămas după ce o explozie supernovae. Culoare roşie provine din a doua generaţie de stele care se formează acolo. Stelele albastre pe care le puteţi vedea în restul imaginii sunt stele între noi şi această nebulaosă, care se află la aproximativ 3300 de ani-lumină de Terra. Eu unul nu-mi pot imagina un inceput de zi mai frumos.

sursa: nasa.gov
imagine: NASA/JPL-Caltech/UCLA


S-a descoperit efecte cuantice la obiecte care pot fi văzute fără microscop. Asta este destul de incredibil. Citiţi întâi despre pisica lui Schrödinger (urmăriţi linkul). Această descoperire a fost făcută de echipa lui Aaron O'Connell de la universitatea din California - Santa Barbara podul dintre lumea cuantică şi lumea macro. Ei au reuşit aşadar să dovedească că la toate obiectele pot fi aplicate aceleaşi legi. Acest experiment face parte din acel domeniu al mecanicii cuantice care a dat naştere la tot felul de teori new-age, idioţenii inventate de oameni care mereu caută alt răspus decât cel raţional. Nu o să intru în prea multe amănunte, dar s-a dovedit acuma că şi obiectele din lumea macro pot exista într-o stare superpoziţională (cred că aşa se spune în română), adică un obiect poate să ocupe două locuri în spaţiu în acelaş timp. Foarte tare nu-i aşa? Pun pariu că nu regretaţi că aţi întrat pe blogul meu dimineaţa asta.... Teoretic bem cafea şi in acelaş timp nu bem cafea...sau cafeaua se afla în stomac şi în ceaşcă în acelaş timp. Oare se poate aplica şi în domeniul financiar?

sursă: newscientist.com
imagine: Baoba Images/Getty

Vă doresc o zi plină de lucruri frumoase!

Niciun comentariu: