duminică, 14 martie 2010

Ziua Pi

Azi este ziua pi. În imagienea din dreapta îl puteţi vedea pe Larry Shaw, cel care a început tradiţia de a sărbători ziua Pi. Dar de ce chiar azi? 14 martie se scrie 3/14 în SUA şi numarul Pi poate fi aproximat la 3,14. Congresul american a decis pe 12 martie 2009 că 14 martie este, în mod oficial, ziua numărului Pi. Mâncărurile acestei zi sunt, evident, rotunde - de exemplu pizza sau tot felul de plăcinte.

Sunt convins că toată lumea ştie care este numărul Pi, de ce există şi pentru ce se foloseşte; ştiu însă că acest blog este citit şi persoane care au făcut şcoală în Suedia şi, având în vedere cât de proastă este educaţia de matematică în Suedia, mă gândeam să scriu foarte scurt despre istoria numărului.

Pi este un număr iraţional. Asta înseamnă că are un număr infinit de decimale şi nu poate fi scris într-o forma exactă. De exemplu putem scrie 0,5 ca 1/2, 2/4, 3/6 şi aşa mai departe. Pi nu poate fi scris aşa deoarece decimalele nu se repetă. Definiţia numărului pi este circumfererenţa/diametrul (C/d) pentru orice cerc în spaţiul eucldian; acest raport, C/d, este constant oricare ar fi dimensiunea cercului. Poligoanele din imagine arată metoda prin care Arhimede a încercat să aproximeze valoare relaţiei C/d. El a încercat să aproximeze Pi prin a calcula perimetrele poligoanelor exterioare şi cele interioare. Marea Piramidă din Giza este construită cu proporţia de aproximativ 2 Pi dintre perimetru şi înălţime. Aşa - acum până şi cei care au făcut matematică în Suedia ar trebui să înţeleagă oarecum ce este pi.

Pe NewScientist este un articol despre unele fenomene naturale care includ pi. Articolul menţionează 5 asemenea fenomene, iar eu am să scriu doar despre cel care mi s-a părut cel mai cool. Acest blogul are o reputaţie de "coolness" care trebuie menţinută, nu? Dacă măsurăm lungimea unui râu, adică după scurgerea sa, şi împărţim cu lungimea "după cum zboară o pasăre" de la izvor până la mare primim numărul 3,14... Aste valabil în general pentru cele mai obijnuite râuri. Este ca şi cum natura este ordonată după numărul pi. Matematica este minunată, nu-i aşa? Vă doresc o duminică plăcută!


surse: Pi - wikipedia, număr iraţional - wikipedia, newscientist.com
imagini: sus stânga - wikipedia, mijloc dreapta - wikipedia, simbolul pi - wikipedia

B.

Un comentariu:

Anonim spunea...

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cinci-bilioane-de-zecimale-pentru-numarul-pi-904747.html