duminică, 19 septembrie 2010

Azi merg la vot

Azi este ziua alegerilor parlamentare suedeze și imediat am să merg și eu să-mi depun votul. Nu merg la vot pentru că cred că votul meu ar face vreo diferență, nu-s chiar așa de plin de mine însumi ca cei care nu participă la vot cu scuza că votul lor și așa nu schimbă nimica; nu merg să votez pentru că ar fi vreun drept de al meu, fiindcă nu este. Eu merg la vot fiindcă este datoria mea. La fel cum datoria mea este să-mi plătesc impozitele, să respect legile și oamenii din societatea în care trăiesc.

Și ce obțin prin a vota? Dreptul de a critica politicienii încă patru ani. Părerea mea personala este că dacă nu votezi, renunți la dreptul tău de a critica, iar eu am un blog pe care trebuie să-l umplu cu ceva...

B.

4 comentarii:

Dana spunea...

Te contrazic intr-o privinta: votul este, deopotriva, un drept si o datorie. Pentru cei care, timp de ani de zile, nu si-au putut exercita acest drept, stiti ce vreau sa spun. In rest, ai dreptate.

Bogdan Dobondi spunea...

Mda, înțeleg la ce te referi, dar cred totuși că este mai sănătos pentru procesul democratic dacă cetățeanul vede votul ca și o obligație decât ca pe un drept.

Așa scoți ”votul meu nu contează” din ecuație.

Dana spunea...

Bineinteles ca asa ar trebui sa fie. Numai ca cetateanul ramane tot om... Nu stiu cum e in Suedia, poate acolo se poate determina o schimbare in mai bine, chiar si cu un vot in plus. In Romania insa... Romanul a votat cu speranta si cu sufletul in prima faza, apoi doar cu speranta, apoi... Dupa ce de vreo doua ori am votat schimbarea si am vazut ca nu s-a schimbat nimic, aproape ca nu poti sa-i mai condamni pe cei care nici nu vor sa auda de vot. In Romania nu poti spune ca nu mergi la vot pentru ca "votul meu nu conteaza", pentru ca aici, ai votat, n-ai votat, nu are importanta, oricum votul tau apare pe vreo lista, depinde de cine e mai puternic politic. Si uite asa, am ajuns eu sa merg la vot doar ca sa nu se foloseasca altcineva de numele meu...

Bogdan Dobondi spunea...

Dana, nu te supăra, dar nu există nici o explicație care justică neparticiparea la vot... Cel puțin asta este opinia mea..:)