vineri, 17 septembrie 2010

Krugman n-a dat-o-n baltă nici acum...

Krugman a postat ceva interesant pe blogul său. Da, Krugman, habarnistul laureat Nobel care este batjocurit de profesori universitari de economie din România care, normal, știu mai bine decât el.

Piața cere strângerea curelilor? Iată două exemple; Spania, care este varză, și Irlanda, care este la fel de varză, doar un pic mai verde, au fost două dintre țările cărora li s-au impus austeritate. Irlandezii au strâns cureaua imediat când li s-a cerut, între timp ce Spania a ezitat s-o strângă.

Când vă uitați la următoarele două grafe, să țineți minte că politicienii au justificat austeritatea cu cuvintele ”piața cere asta”. O minciună pe față! Dobânda obligațiunilor Irlandeze a explodat, vedeți aici, în timp ce inversul s-a întâmplat în Spania, vedeți aici. Culmea, ironia și idioțenia este că Irlanda a luat măsurile de austeritate tocmai pentru nu ajunge în situația aceea.

Iar Krugman? De un an încoace încearcă să explice că nimeni de pe piața de obligațiuni nu cere austeritate, ci doar lidership responsabil care să repornească economia. Dar dă-l încolo pe analfabetul ăla, nu? Omul este Keynesian și atunci automat și un mincinos. Lasă că știm noi mai bine...

B.

Un comentariu:

Adrian A. spunea...

Tu esti avocatul lui Krugman? Nu uita ca suedezii tai au dat premiul Nobel pentru pace lui Obama, asa ca nu as veni cu argumentul asta... :-D

Da, de acord, piata nu cere austeritate, dar nu cere nici mai multe stimulente, doar marile companii cer stimulente de la stat, pentru ca ele sunt singurele care vor beneficia de pe urma lor.