joi, 23 septembrie 2010

LHC, bosonii și Botezatu

Fizicienii de la LHC spun că au descoperit ceva nou printre datele evenimentelor înregistrate la 7 Tev. În doar un an, LHC-ul a confirmat aproape toate descoperirile făcute de alte acceleratoare.

Oamenii de ștință de la Cern speră să găsească particula Higgs, numit în media particula lui Dumnezeu. Sincer, mie nu mi-a plăcut niciodată acea denumire fiidncă mi se pare jignitoare și pentru comunitatea științifică atât cât și pentru cei care sunt religioși.

Higgs-ul este o particula elementară care aparține de familia de bosoni. Bosonii sunt particule asociate cu interacțiunea nucleară slabă și sunt destul de greu de descoperit deoarece nu reacționează prea mult cu materie. Unii dintre ei trec chiar prin pământ, adică Tera, fără să lase nici o urmă. Higgs este un asemenea boson. Existența sa, dacă este confirmată, explică de ce toate particulele au masă. Imaginea din stânga arată un eveniment, adică o coliziune, înregistrată la energia record de 7 TeV.

Momentan, nimeni n-a spus că s-ar putea să fie vorba de Higgs. Cei de la LHC au anunțat doar că au descoperit ceva ce n-a mai fost văzut niciodată, însă scopul principal al acceleratorului de particole este să confirme sau se infirme exestența boson-ului Higgs. Poate este vorba de Higgs acuma, poate este altceva; orice ar fi se pare că acum se culeg roadele investițiilor făcute acolo.

Știu că lumea se-ntreabă ce sens are să irosești o grămadă de bani pentru ceva ce n-are impact direct în viața de zi cu zi. Dar lumea nu-și dau seama că are efecte secundare foarte mari și asta justifică de zece ori banii investiți acolo. Iată un exemplu:

Câți dintre voi au auzit de CD-player, sau DVD-player? Toți? Que surprise... Aceste gadget-uri au la fond un laser. Laser se scrie de fapt LASER și este o prescurtare din engleză: ”Light Amplification by Stimulated Emisson of Radiation”. Prin eseul său ”Der Quantenteorie der Strahlung” din 1905, Albert Einstein a pus baza teoretică care a permis descoperirea laser-ului. ”Der Quantenteorie der Strahlung” este de altfel o lucrare strict teoretică, adică fără tangență cu viața de zi cu zi al oamenilor care trăiau în 1905. Laser-ul a fost descoperit mai târziu, prin anii 1960. Și cam așa se fac multe multe inovații; un teoretician sugerează ceva și alții confirmă sau infirmă prin experimente. Dar ce treabă are asta cu LHC-ul și cu miliardele de euro care au fost cheltuite acolo?

Tot ce știm astăzi despre materia la nivel de particule elementare aparține unui model care se numește modelul standard. Acest model are o lipsă mare (modelul standard mai are și alte ”găuri”, precum gravitația, dar ele sunt irelevante pentru acest articol).  Lipsa din modelul standard este că încă n-a fost confirmat prin observări particolul care explică de ce atomele de hidrogen, helium, litium și așa mai departe au masă.

Pentru a putea creea materiale cu proprietăți mai bune, sau a crește eficiența energetică ale surselor de energie existente- habar n-am dacă asta este expresia în română - trebuie să descoperim și mai multe despre materia la nivel de particule elementare. Pentru a putea face aceste descoperiri, trebuie confirmat sau infirmat modelul standard; din acest motiv s-a investit miliarde de euro penru a găsi Higgs-ul.

Știu însă că mulți vin acasă după muncă și se oftică atunci când văd la știri că s-a investit câteva miliarde de euro pentru ceva ce, la prima vedere, n-ar avea vreo importanță. Ironia este că televizorul la care se uită la știri poate este un LCD - o tehnologie cu rădăciniile în modelul standard. Mna, bine măcar că Botezatu și-a ales gacica....

sursă: physorg.com

2 comentarii:

Stefy spunea...

Nu stiu daca stiai, dar exact despre asta vorbeste si Brian Cox aici
http://www.ted.com/talks/brian_cox_why_we_need_the_explorers.html

Alexandru Zaharia spunea...

bogdaaanneeee... m-ai rupt! am citit ca un stoic tot articolul despre bosoni si Higgsi ca sa aflu stirea despre Botezatu si... cand colo, un rand acolo... pai se poate? da si tu detalii picante...

:))))))

acum fara gluma: nu am fost niciodata unul din cei care spun ca banii bagati in LHC au fost aruncati pe apa sambetei. fiecare cu treaba lui - si daca cineva le-a dat pe mana niste bani, ceva-ceva tot o iesi bun pentru omenire de-acolo. imi place sa vad ca pe oameni ii preocupa si chestiile astea "fizice" ;)