vineri, 3 septembrie 2010

Luptă politică pe placul meu...

Fază tare din campania electorală suedeză, dar înainte să vi-o povestesc trebuie să descriu cei trei combatanți de pe scena politică suedeză: alianța de dreaptă, aliantă de stânga împreună cu verzii și partidul Sverigedemocraterna (SD), care sunt un fel de PRM amestecat cu PNG și cu o retorică mai cvasi-nazistă.


Niciuna dintre cele două alianțe nu vor să depindă de SD în cazul în care SD reușește să prinde locuri în parlament și până acum, liderii celor două alianțe au spus doar că nu vor să guverneze dacă trebuie să colaboreze cu SD.

Azi însă, liderul alianței de dreapta, priministrul Fredrik Reinfelt a făcut o mișcare foarte elegantă care a pus liderii alianței de stânga în șah. Mișcarea dânsului este cu atât mai elegantă dacă ținem cont că ultimele sondaje arată că dreapta va câștiga mai multe locuri în parlament decât stânga, care, dacă vor - și la cât de dornici sunt după putere ar face-o - ar putea să aibă majoritate cu sprijinul SD-ului și să intre la guvernare.

Azi, dl Reinfeldt a spus că ”în cazul în care dreapta câștigă un mandat mai mare decât stânga, dânsul intenționează să rămână la guvernare, iar dacă stânga au ceva de comentat și caută sprijin la SD este o decizie care liderii de stânga trebuie s-o facă.” Genial!!

O adevărată lecție de retorică și de comportament demn unui politician de top! Uite așa, alianța de dreapta s-a scos, și-a rezolvat problema eventalei întrări ale partidului SD în parlamentul Suedez.  Doamna Sahlin, liderul alianței de stângă, se plânge acum prin ziare că nu este corect că ”problema” SD i-a fost băgată pe gât. Vă dați seamă că n-o ajută cu nimic să se plângă prin media. Iar dacă nu zicea nimica, dl Reinfeldt ar acuza-o că într-adevăr intenționează să colaboreze cu SD. Doamna Sahlin pierde orice ar face, iar asta mă face să simt că mai există un viitor și în Suedia.

Repet - faza este genială!! Și mai ales, este altceva decât Vanghelie, nea Vadim și restul...

B.

2 comentarii:

Sorin spunea...

Sunt venit de 2 ani si vreo 9 luni in Suedia si am sa votez cu SD (ba chiar incep sa cred ca si astia sunt prea "amabili") fara nici un pic de ezitare. De ce? Pentru ca m-am saturat de strutii care stau acum la putere, pentru ca eu am vrut sa ma mut in _Suedia_ si nu intr-un califat, pentru ca am trait deja intr-o dictatura in Romania si zau nu ii duc lipsa, etc...
Nu sunt 100% de acord cu ce zice SD, dar in buna parte DA!

Poppy spunea...

Pentru Sorin: eu zic sa mai citesti putin despre SD si "doctrina" lor, daca se poate numi asa. Sa nu te trezesti ca ei te baga si pe tine, ca invandrare, in alcatuirea califatului de care vorbesti :)