luni, 8 martie 2010

The Hurt Locker

Kathryn Bigelow, îmagine stânga, a fost marea câştigătoare la premiile Oscar în această noapte. Nu m-am uitat, fiindcă mă depăşesc fiţele, însă mi-am ţinut pumni pentru ea şi filmul ei "The Hurt Locker". Filmul este unul dintre cele mai bune filme pe care le-am văzut şi spun asta deşi l-am văzut dupa "Avatar". "The Hurt Locker" este un film despre o echipă al cărora sarcină în Irak este să dezarmeze bombe. Unele aspecte despre cum este povestită povestea, cum este portretat bărbatul, mi s-a părut foarte original. Cel puţin într-un film...

Faptul că "Avatar" a câştigat doar trei premii, toate în categori tehnice, iar "The Hurt Locker" 6 premii, printre altele şi premiul pentru cel mai bun film, îmi dă speranţa că actorii şi nu tehnologia, v-a rămâne în continuare sufletul industriei cinematografe. Un alt lucru care mi-a trecut prin cap este că premierea de ieri seară într-un fel arată că SUA încă nu este pregătită de autocritică în privinţă cu decizii luate în războiul contra terorismului. Însă ceea ce este cel mai tare este mica detalie că Kathryn Bigelow este fosta soţie a lui James Cameron - regizorul filmului "Avatar".

După succesul cu "Titanic" James Cameron a urlat că eşte regele lumii. De-atunci nu mi-a prea plăcut de el. Cum să te crezi regele pământului pentru că ai făcut un film despre o tragedie? Cât de nesimţit poţi să fii? De aia sunt bucuros că un film cu-n buget redus, regizat de foasta soţie al regelui pământean, a câştigat de două ori mai multe premii decât el.

imagine: reuters.com

5 comentarii:

Sorin C spunea...

Am vazut si eu aseara Hurt Locker si mi s-a parut un film bun si doar atat. Imi pare rau s-o spun dar nu e de Oscar (e doar parerea mea - un fan Tarantino :)))).

Dana spunea...

Ma bucur si eu pentru "The Hurt Locker". De fapt, cred ca ma bucur mai mult ca nu a castigat "Avatar". Chiar aseara am avut o discutie in trei (cu sotul si fiul). Razvan, 14 ani, bineinteles fan "Avatar". Ionut si cu mine i-am explicat faptul ca "Avatar" ar putea castiga, eventual, Oscar-ul pentru cel mai bun film de animatie. Am incercat sa-i explicam faptul ca, intr-un film nominalizat pentru cel mai bun film la Oscar, pe noi, astia mai "batrani", ne intereseaza sa vedem actorii jucand si ne intereseaza povestea. Ceea ce "Avatar" nu prea are... Rezultatul? Razvan a stat pana pe la 2 noaptea sa urmareasca "The Hurt Locker". La final a spus: "Da, e bun filmul, nu se compara cu <>. Dar mie mi-a placut mai mult <>." Ceea ce ma face sa mai am o speranta pentru generatia viitoare... Cel putin in ceea ce priveste critica filmelor...

Bogdan Dobondi spunea...

Păi, la moment dat te saturi de filme previzibile cu multe efecte şi te interesează mai mult o poveste despre oameni puşi în situaţii extreme şi, cum e în cazul cu "The Hurt Locker", cum o femeie ne priveşte pe noi bărbaţii în asemenea situaţii extreme.

Bogdan Dobondi spunea...

....prea multe i-uri peste tot...ştiu... :))

Dana spunea...

Stai asa, ca acum am vazut ca la publicarea comentariului meu nu au aparut niste chestii. Deci, Razvan spunea ca filmul (adica "The Hurt Locker") nu se compara cu "Avatar", dar ca lui i-a placut mai mult "Black Howk Down". Parerea lui este ca a fost un film mai sangeros decat proaspatul castigator, dar mai bine facut.