joi, 30 septembrie 2010

Planetă în culoarul vieții într-un alt sistem solar

O echipă de astronomi au descoperit o planetă cu mărimea Terei și care se află la distanța potrivită de la soarele său. Media spune că este locuibilă, dar ei trebuie să spună asta fiindcă unul la mână, sunt jurnaliști - iar asta nu are nevoie de mai multe explicații -  și doi la mână, ei trebuie să atragă atenția ta că altfel tu alegi să cauți articole despre ultima ieșire lui Botezatu cu pisicuța sa; adică clubul, hainele, cock-tail-urile și cearta.

Dar pentru noi, celor care ni se rupe de Botezatul -  mai politicos de atâta n-am cum să mă exprim în cazul ăsta - este mai interesant faptul că-ntr-un final astronomii au reușit să descopere o planetă care se află în ”culoarul viții” într-un alt sistem solar. (Imaginea pe care o vedeți este strict decorativă.)

Acest ”culoarul vieții” este de fapt distanța de la un soare la care poate exista apă lichidă pe o planetă. Din câte am înțeles noi, viața, așa cum o definim noi, nu poate exista dacă nu există apă lichidă. Din acest motiv astronomii care se ocupă cu ”vânătoarea” de planete în alte sisteme solare și-au tot dezvoltat metodele de observare pentru a putea observa planete în culoarul vieții.

Este destul de complicat să observi planete din alte sisteme solare fiindcă nu le poți vedea direct deoarece lumina stelei este prea tare. Astronomii stiu însă că sunt planete în jurul unei stea fiindcă planetele afecteaza forma soarelelui, îl face mai oval ca să zic așa.

Tehnologia optică s-a dezvoltat destul de mult în ultimii ani și acuma există posibilitatea de a analiza lumina care este reflectată de o planetă dintr-un alt sistem solar. Analiza spectrală, dacă așa se numește în română, va dezvălui compoziția chimică al planetei. Atunci vom ști dacă este o planetă locuibilă sau dacă ar putea susține viață.

Așa că dacă se dovedește că această planetă conține apă lichidă atunci chiar ar fi motive de a vorbi de viață extraterestră. Până atunci ne-mbătăm cu apă rece...

B.

4 comentarii:

Mircea Vladut spunea...

Stiam ca planetele din alte sisteme solare nu pot fi vazute, dar nu stiam ca se pot "deduce" datorita fenomenului de "ocolire" a obstacolelor de catre lumina (am uitat cum se chiama).
Eu stiam ca inca nu este confirmata existenta planetelor in alte sisteme solare.

Bogdan Dobondi spunea...

Ah, nu.. e confirmată. Primele planete au fost descoperite fiindcă erau atât de mari încât forța lor gravitaționlă deformau steua. Prin acea deformare s-a dedus că există planete în jurul stelei.

Recent au reușit să filtreze lumina stelei suficient de mult pentru a ”vedea” lumina reflectată de planetă.

Acuma urmează să reusească să analizeze lumina reflectate de planete pentru a afla compoziția chimică. Nu cred că va dura prea mult până au reușit...

Mircea Vladut spunea...

Deformau fizic steaua sau imaginea receptionata de noi a stelei? Daca aveau asemenea forta gravitationala, incat sa deformeze fizic steaua, cu toate ca planeta graviteaza in jurul stelei, probabil ca influenteaza si pozitia stelei, adica ar trebui sa orbiteze una in jurul celeilalte!

Bogdan Dobondi spunea...

Hmm.. fizic... Adică se vede pe stea că este ceva langa ea, ceva ce o face mai ovală...așa cum luna afectează nivelul apei de pe pământ. Mi-e greu fiindcă nu știu cum se zice în română.